Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karneval v Maspalomas se blíží

27. 1. 2019

cabalgata-2018.jpg

Letošní karneval v Maspalomas se nezadržitelně blíží. Jeho začátek je stanoven na čtvrtek 14. března a závěr na neděli 24. března. 

Součástí karnevalu, jehož hlavní pódium bude již tradičně v obchodním centru Yumbo, bude nejen volba Královny karnevalu, Královny babičky či juniorky, ale také velmi populární volba Drag Queen a samozřejmě závěrečná galaparáda, tedy karnevalový průvod, zde známý jako Gran Cabalgata. Ten se koná v sobotu 23. března od 17 hodin.

Každý ročník karnevalu v Maspalomas je věnován jinému tématu, jehož výběr probíhá ve velkém předstihu a je prezentován tzv. plakátem karnevalu. Ten letošní karneval připomene událost, který zasáhla přímo i Maspalomas na malém ostrově v Atlantiku - přistání prvního člověka na Měsíci. Více o účasti ostrova Gran Canaria a oblasti Maspalomas na letu Apolla 11 se dočtete na našem webu ZDE

Více podrobností k programu karnevalu, včetně přesné trasy karnevalového průvodu, naleznete na webu karnevalu ZDE

Karneval má v celém Španělsku, tedy i na Kanárských ostrovech, velmi bohatou historii, první zmínky o karnevalu na Gran Canaria (Las Palmas) jsou datovány již do roku 1574. Tradice byla přerušena jen v období diktatury generála Franca, kdy karnevaly byly zakázané a v Maspalomas se konal tak trochu utajeně jako "zimní oslava". 

Tisíce lidí se na karneval připravují doslova celý rok s jediným cílem: užít si legraci a zábavu. A tak se šijí kostýmy, nacvičují choreografie, domlouvají celé skupiny masek a převleků, kdy fantazii se meze v žádném případě nekladou. 

Karneval v Maspalomas má svou osobitou duši, která je daná nejen prostředím, kde se karneval koná, ale také tím, že je doslova mezinárodním. Účastní se ho tisíce návštěvníků ostrova, kteří si právě v Maspalomas užívají dovolenou, ale také tisíce lidí, kteří rok co rok jezdí do Maspalomas právě jen kvůli karnevalu. A samozřejmě desítky tisíc domácích ze všech koutů ostrova Gran Canaria, ale také z ostrovů sousedních. 

Vše začíná volbou Královny karnevalu (Reina del Carnaval), kterou následuje volba Gran Dama (babičky) a Reina Infantil (dětské královny). Velmi oblíbená je volba Drag Queen, jejíž původ je právě v Maspalomas a historie začíná v roce 1986, kdy se vybírala “Elección de Miss Trevestikarnatival”. Od roku 1998 se soutěž přejmenovala na “Drag Queen” a stala se součástí i karnevalu v Las Palmas. V současnosti tato volba nemůže chybět v programu žádného karnevalu na Kanárských ostrovech a je vyjádřením svobody, rovnosti a tolerance. 

Pozornost všech návštěvníků Maspalomas a samozřejmě domácích však přitahuje zejména velký karnevalové průvod, kterého se pravidelně účastní kolem stovky alegorických vozů. Kolona projíždí mnoho hodin velmi pomalu ulicemi Playa del Inglés a je doprovázena a vítána desítkami tisíc nadšených lidí - VIDEO. Velký zájem je o vstupenky na kamiony, které vezou nejen různé kulisy, ale především bary a hudební aparatury. Ten, kdo si koupí takovou vstupenku, vidí celé karnevalové šílenství pěkně v klidu, z nadhledu a bez zbytečných strkanic. Vstupenky je možné si koupit například ZDE

Specifickou tvář má při karnevalu v Maspalomas i tradiční "pohřeb sardinky", jehož původ nalezneme v polovině 19.století v dalekém Madridu. V Maspalomas je rozdělen na dvě části, na  záchranu sardinky (El rescate de la Sardina) a na závěť sardinky (El testamento de la Sardina). Tisíce lidí včetně turistů se v převlecích za lékaře a zdravotní sestry účastní záchrany umírající sardinky na pláži Inglés a je nutné podotknout, že se jedná o jednu z nejvtipnějších a nejveselejších částí karnevalu. Trochu smutnější, ale jen "v mezích" karnevalu, je pak akt, kdy starosta v neděli v obchodním centru Yumbo přečte poslední vůli zesnulé sardinky a následuje večerní průvod se sardinkou opět na pláž Inglés, kde vše končí ohňostrojem, žehem sardinky a samozřejmě diskotékou a velkou zábavou. 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist