Jdi na obsah Jdi na menu
 


Las Palmas si připomene 423. výročí útoku flotily Francisca Drake

29. 9. 2018

virgen-de-la-luz.jpg

Koncem 16. století vypukla anglo-španělská válka (1585-1604) a jedna z jejich kapitol se odehrála i na ostrově Gran Canaria.

V říjnu roku 1595, na příkaz královny Alžběty I., vyplula z Anglie do Karibiku flotila lodí s cílem narušit španělskou hegemonii v Karibiku a posílit anglický vliv vytvořením trvalé námořní základny v Panamě.  

Dne 7. září 1595 vyplula z Plymouthu flotila, jejíž jádro tvořily galeony Garland, Defiance, Bonaventure, Hope, Foresight a Adventure. Na mnoha desítkách dalších doprovodných lodí bylo umístěno celkem 1.500 námořníků a 3.000 vojáků. Flotila se však během prvních týdnů plavby potýkala s nedostatkem jídla a pití a tak velení ve složení sir Francis Drake, John Hawkins a Thomas Baskervill rozhodlo o změně trasy a přepadení ostrova Gran Canaria. Zejména Thomas Baskervill byl velmi optimistický a věřil, že jeho vojáci získají pobřeží u dnešního Las Palmas za čtyři hodiny. A tak, i přes odporu Hawkinse, flotila dorazila 4. října k břehům Gran Canaria. 

Anglické převaze bylo připraveno se postavit, pod vedením guvernéra Alonsa de Alvarado, asi 1.500 Španělů, z nichž velká část ani neměla bojové zkušenosti. Páteř obrany pobřeží Gran Canaria v zátoce Las Palmas tvořila pevnost Nuestra Señora de la Luz, opevnění na skalisku Santa Catalina (dnes pod základy vojenské části přístavu) a věž Santa Ana. Na pomoc jim bylo několik děl na pobřeží. 

Po průzkumu pobřeží se anglická flotila rozdělila a 15 lodí soustředilo palbu na pevnost La Luz. Děla ze zbylých lodí se soustředila na obranou věž Santa Ana a na asi 500 vojáků ve čtyřiceti člunech pokusilo o vylodění. Přivítala je však velmi silná palba z mušket Po hodině a půl se začali Angličané stahovat a rozmýšleli další postup. Jejich ztráty byly citelné, zejména došlo k poškození několika galeon. Thomas Baskervill navrhoval pokračování v útoku, Drake a Hawkins to však odmítli a trvali na pokračování v plavbě do Karibiky, což byl hlavní cíl jejich mise. 

Anglická flotila si však útokem na Las Palmas nevyřešila svůj základní problém, a to nedostatek jídla, pití a paliva. Flotila tedy ze zátoky Las Palmas vyplula podél východního pobřeží Gran Canaria, obeplula mis, kde je dnes maják Maspalomas, a zakotvila v neobydlené zátoce Arguineguín. Flotilu však sledovali po celou dobu plavby Španělé a když se angličtí vojáci pokusili o vylodění, španělští obránci na ně zaútočili, osm jich zabili a dva zajali. Flotila pak odplula od břehů Gran Canaria a směřovala na ostrov Gomera, kde si bez problému doplnila zásoby a mohla pokračovat směr Panama, kam lodě připluly 6. října stejného roku.

Guvernér Gran Canaria, Alonso de Alvarado, však od zajatců získal informace o hlavních plánech Angličanů a stihl informovat Španělsko. Z přístavu Cádíz tak vyplula malá flotila rychlých a moderních fregat, která dorazila do Karibiku současně s anglickou flotilou a u ostrova Guadalupe narazila na předvoj flotily Francica Drake. Ale to je již jiná kapitola dějin. 

423. výročí bitvy u pobřeží Las Palmas ze dne 4.října 1595 si ostrov Gran Canaria připomene již dnes, tedy 29.září ve 21 hodin v zahradách pevnosti La Luz. Součástí oslav, které budou probíhat vlastně celý říjen, bude i vojenská přehlídka u hradu La Luz nebo předvedení dělostřelecké baterie. Nedílnou součástí oslav Fiestas de Naval (program) je i tradiční oslava Panny Marie La Luz ve čtvrti Las Isletas. Vše bude zakončeno tradiční romerií v sobotu 20.října, která startuje v 19 hodin z Parque de Santa Catalina ulicemi Luis Morote, General Vives, Sagasta, Tenerife, Albareda, Juan Rejón až k Parroquia de Ntra. Sra. de La Luz.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist