Jdi na obsah Jdi na menu
 


Legenda končí, silnice GC-200 navždy uzavřena, klasický okruh kolem ostrova již není možný

20. 11. 2016

gc-200-avalancha-derriba-1.jpg 

Stále častěji přicházely v poslední době zprávy o sesuvech skal na západním pobřeží ostrova Gran Canaria. Stále častěji musela být kultovní silnice GC-220 uzavřena, zejména pak v zimních měsících nebo po silných deštích (informovali jsme například ZDE).

Nejinak tomu bylo letos 10.listopadu, kdy na silnici GC-200 došlo k masivnímu sesuvu skály o délce cca 60 metrů. Padající kameny o váze mnoha desítek tun protrhly silné ocelové zábrany a sítě a zničily velký úsek silnice vedoucí z La Aldea de San Nicolas do Agaete (mapa). Na stejném místě, kde došlo k masivnímu sesuvu skoro na den přesně před rokem.

V pátek pak bezpečnostní komise kanárského ministerstva dopravy potvrdila to, čeho se mnozí obávali. Silnice s číslem GC-200 bude v tomto úseku uzavřena již navždy. Důvodem je skutečnost, že již není možné trvale zajistit bezpečnost silniční provozu. K tomuto rozhodnutí přispěl i fakt, že oprava silnice by trvala stejnou dobu, do které bude, zatím v jednom tunelu a tak trochu provizorně, zprovozněna nová silnice.

Velice smutní ze zprávy o trvalém uzavření silnice budou nejen turisté a milovníci krásných výhledů a přírody, ale zejména motocyklisté, kteří silnici GC-200 přirovnávali ke slavné Highway 101 v Kalifornii - FOTO

Obyvatelé města La Aldea a okolí tak musí, do doby dokončení nové silnice, která vede v tunelech pod národním parkem Tamadaba, využívat pro cesty na sever Gran Canaria a do hlavního města cestu přes Mogán nebo přes Artenara.

Uzavřením silnice GC-200 tak již není možné realizovat "klasický okruh kolem ostrova", tak jak jsme jej v nabídce měli i my - ZDE. Silnice GC-200 je zatím otevřená z města La Aldea jen do oblasti vyhlídky (mapa) a ze severu pak od Agaete do místa zvaného El Risco (mapa). Přesný termín otevření nové silnice, která umožní cestu kolem ostrova, byť hodně pozměněnou, bude zveřejněn v nejbližších týdnech.

gc-200-letecky-sninem.jpg

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist