Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto bylo průměrné, na podzim má pršet

22. 9. 2014

 fotografie2611_resize.jpg

Léto se blíží ke svému konci, již příští úterý brzy nad ránem začne oficiálně podzim. Meteorologická agentura AEMET vydala u této příležitosti zprávu s několika údaji o uplynulých měsících.

AEMET především zdůraznil, že se po 5 letech jednalo o první léto, kdy nemusela být vydávána varování před vlnami veder. Tedy ne že by nebylo teplo, ale vedra nevydržela soustavně více než 2 dny. V roce uplynulém a v roce 2012 bylo takových varování vydáno několik. 

Letos vlna veder a tedy vlastně i léto přišlo o trochu dříve, než bývá zvykem. Mezi 12. a 16.5.2014 vystoupily teploty až na 40 stupňů a tento stav si dokonce vyžádal 2 lidské oběti na kanárských ostrovech.

V letních měsících pak byly teploty o 1,1°C pod dlouhodobým normálem, v srpnu pak konkrétně to bylo o 0,5°C méně než jindy. V září se však již teploty vyrovnaly s předchozími roky.

AEMET předpokládá, že by přicházející podzim mohl přinést srážky. Nasvědčuje tomu i poměrně nezvyklá vysoká oblačnost, která se drží již 2 týdny nad středem ostrova a také první deště, které již pokropily severní část Gran Canaria. Snad se příroda umoudří a v následujících měsících nám doplní tolik chybějící vodu v přehradách.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist