Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto má být příjemně "kanárské"

21. 6. 2013

p2075825_resize.jpg

Poslední dny jara se na Gran Canaria vyznačují zejména na severu ostrova spíš polojasnou oblohou a obecně chladnějšími teplotami, v porovnání s jinými roky.

Přes tento stav však meteo institut AEMET vydal dlouhodobou předpověď, že nastupující léto bude typicky kanárské. "Nic nenasvědčuje tomu, že toto léto bude nějak zvláštní," poznamenal včera Oscar Garcia, ředitel Aemet na Kanárských ostrovech, ale varoval, že sezónní předpovědi jsou "v těchto zeměpisných šířkách nestabilní ".

Letošní jaro bylo srážkově bohatší než obvykle, ale stejně se nepodařilo naplnit rezervoáry v horách. Podle údajů z různých meteorologických stanic na Kanárských ostrovech Aemet hlásí mezi 12 litry na metr čtvereční od loňského června třeba v grancanárském Valleseco, v Teror napršelo téměř 16 litrů. Rekord drží La Laguna v Tenerife, s více než 32 litry na metr čtvereční. 

Ale zpět k výhledu počasí. Pasáty , které přinášejí na sever ostrova mírné srážky a oblačnost, pár týdnů údajně vydrží. Koncem tohoto týdne ale začnou již teploty mírně stoupat, i když zdaleka ne tak jako tomu bylo loni. Loni v této době Gran Canaria už zažila dvě vlny horka, jedna z nich byla právě v této době a brzy následována jevem zvaným calima. Celkově během léta bylo loni až šest vln veder.  

Podle předpovědi pracovníků AEMAT letos v létě začne sezona bez větších teplotních "šoků". Oscar Garcia uvedl, že pasáty přinášející mírnější počasí se udrží minimálně do poloviny července, žádné matematické modely zatím neukazují, že by přišly větry z východu nebo z jihu. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist