Jdi na obsah Jdi na menu
 


Likvidace odpadů podraží

11. 9. 2012
Prezident kanárské vlády potvrdil, že dojde ke skokovému zvýšení cen za likvidaci odpadů. Současně ale uvedl, že vláda udělá vše proto, aby se zdražení co nejméně dotklo domácností.
 
Kanárské ostrovy slaďují své normy s Evropskou unií a tyto změny budou stát peníze, uvedla vláda. A zejména se to týká odpadového hospodářství, které je na kanárských ostrovech tak trochu v plenkách. Sice se nezvedají náklady na dopravu, ale „speciální“ zacházení s odpady při jejich třídění a skladování bude znamenat zvýšení nákladů.
 
Návštěvníci kanárských ostrovů si jistě všimli, že obyvatelé příliš možností pro třídění odpadů nemají, na ulicích není takový počet kontejnerů, na jaký jsme zvyklí v jiných evropských zemích. A umístění netříděného odpadu na skládku je až 3x levnější než třídění a ekologická likvidace. Pro srovnání, na Teneriffe, kde se třídí, se platí za tunu odpadu 25 euro, na Gran Canaria je to jen 8 euro za stejné množství. A to se nyní změní.
 
Občané by si měli uvědomit, že je nutné třídit odpad, bohužel pro mnoho Canarios je to něco nepředstavitelného. A tak můžeme vidět v popelnicích kartony společně s PET lahvemi. Je jen málo občanů, kteří odpad třídí, mnozí jsou příliš pohodlní na to, aby odpad separovali ještě doma a odnášeli do vzdálených kontejnerů. Problémem může být také velikost bytů a hygienické podmínky v této teplejší oblasti, které neumožňují skladování odpadu po delší dobu.  

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist