Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní program na záchranu dun v Maspalomas

15. 11. 2018

duny.jpg

Písečné duny v Maspalomas jsou přírodním unikátem, který láká na jih ostrova Gran Canaria návštěvníky z celé Evropy - více INFO. Méně je však známé, že duny ztrácejí vinou eroze a bouří ročně okolo 40 tisíc m3 písku a vlastně se trvale zmenšují. K největším ztrátám písku dochází na jižním mysu celé oblasti, zvaném La Bajeta, nebo také Punta de Maspalomas (mapa). 

Lidé se rozhodli postavit přírodě na odpor a vytvořili mezinárodní tým "MASDUNAS", na jehož činnosti se podílejí specialisté z Austrálie, Velké Británie, Mexika a některých zemí EU. Prvním cílrem týmu je doplnit do dun přes 60 tisíc m3 písku. 

Práce započaly poměrně nedávno a vědci již evidují první významný úspěch. Na počátku se objevily problémy s propadajícími se koly nákladních aut, ale ty se podařilo rychle vyřešit a tak je od břehu oceánu do srdce dun již přemístěno prvních 5.400 m3 písku. Tím překvapením a úspěchem pak je ta skutečnost, že příroda zareagovala na lidskou činnost pozitivně a do místa odběru písku a bagry vyhloubených jam na pobřeží doplnila "obratem" dalších 7 tisíc m3 nového písku. 

Vědci samozřejmě tak trochu počítali s tím, že moře písek do hlubokých vybagrovaných jam doplní, ale nečekali, že to bude tak rychle a hlavně bez pomoci vysokých vln a případné bouřky. 

Práce na záchraně dun probíhají výhradně v noci, aby nebyli rušeni turisté, užívající si krásy dlouhé písečné pláže a samotných dun Maspalomas. 

Více informací k celému projektu naleznete na webu MASDUNAS.

Video s názornou grafikou pohybu písku a jeho postupné ztráty. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist