Jdi na obsah Jdi na menu
 


Michaela Stejskalová sice není Chorvatka, ale v Las Palmas válí skvěle

16. 11. 2015

foto.jpg

Když v létě Michaela Stejskalová, křídelnice brněnského basketbalového klubu IMOS Brno (dnes BK Žabiny Brno), vyměnila tento veleúspěšný český klub a trenéra Bobrovského za exotický Club Baloncesto Islas Canarias, mohlo to být pro mnohé překvapení. Přeci jen, "Žabiny"  jsou nejlepší klub v historii ženského basketbalu v samostatné České republice, mají 14 titulů mistryň ČR, 15 vítězství v českém poháru a jedno vítězství v nejprestižnější evropské klubové soutěži Euroliga v basketbalu žen.

Michaela své rozhodnutí vysvětlila takto : "Když jsem uvažovala o nějakém klubu v zahraničí, vždy jsem chtěla právě tam. Jsem ráda, že se mi ta možnost naskytla. Dřív hrál (SPAR Gran Canaria, pozn. redakce) FIBA Cup, ale horší ekonomická situace dolehla i na něj, takže ho odhlásil a v minulé sezoně skončil v dolní polovině tabulky. Můžu spojit dvě věci dohromady – basketbal a hezké prostředí. Jezdím tam i na dovolenou, byla jsem tam pětkrát po sobě." Navíc v IMOSu byla před mistrovstvím Evropy trochu zvláštní situace. Sama hráčka to glosovala tak, že "po sezoně nám trenér Bobrovský poděkoval s tím, že se uvidí, co bude dál, jaká soutěž se bude hrát. Doteď se mi ale ještě nikdo neozval, takže už jsem to pak neřešila." (Zdroj: http://brnensky.denik.cz)

Aklimatizace v Las Palmas zdá se proběhla úspěšně. Jen v posledním kole, v zápase SPAR GRAN CANARIA 79-63 Star Center-Uni Ferrol, získala Michaela pro svůj klub 22 bodů a byla nejlepší hráčkou. Ale i v předchozím vítězném utkání na palubovce CD Zamarat měla za sebou vlastně nejvíc minut na hřišti. Klub je sice v tabulce Liga Feminina na předposledním místě (tabulka), ale tříbodový odstup na "první čtyřku", zajišťující play off, není žádnou katastrofou, liga ještě není ani v polovině svého programu (zápasy).

Pro úplnost pak zbývá dodat, že účastnice olympiády v Londýně a mnohonásobná česká reprezentantka "Misa", jak jí tady na Gran Canaria všichni fanoušci basketbalu říkají, hraje za klub SPAR Gran Canaria, který letos hraje španělskou "Ligu žen", tedy nejvyšší klubovou ženskou basketbalovou soutěž. Tato liga se hraje pravidelně od roku 1964 a v tomto ročníku jí hraje celkem 14 týmů, včetně Club de Baloncesto Islas Canarias, jak se tento klub, založený v roce 1980, oficiálně jmenuje. 

Kdo chce vidět českou zkušenou křídelnici na vlastní oči, musí vyrazit do Las Palmas (mapa) nebop se podívat na klubová videa ze zápasů. Michaela sice podepsala v létě smlouvu jen na jeden rok, ale v týmu si našla velmi platnou roli a navíc, ostrov Gran Canaria je její srdeční záležitost. Jak sama řekla po podpisu smlouvy, "miluji toto místo, možná to je důvod, proč jsem tady byla již pětkrát na dovolené. Líbí se mi zdejší život, lidé, moře, duny, jídlo ... umím si velmi dobře představit tady žít". Snad si toho všimnou i v jejím klubu a opraví na svém webu místo narození Michaely - ODKAZ. ta se skutečně nenarodila v Chorvatsku, ale v Táboře, v české kotlině. 

A co říci závěrem? Tak za nás, web www.grancanariaforum.cz, držíme Michaele palce nejen v Liga Feminina de Baloncesto, aby se týmu z Las Palmas dále dařilo minimálně tak, jako v posledních dvou vítězných zápasech, ale aby se jí osobně na ostrově věčného jara líbilo stále více a více a aby tady u nás, česká úspěšná reprezentantka, zůstala co nejdéle! Třeba natrvalo. 

 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist