Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na horách Gran Canaria bude zítra sněžit

14. 2. 2014

 

pocasi-14_2_2014.jpg

Aktualizace 14/2 v 12:30 : Aemet upřesnil odhad pro srážky, na severních úbočích Gran Canaria můžeme napršet až 30 mm na m2. 

Aktualizace 14/2 v 11:00 : Aemet zvýšil varování ze žlutého stupně na oranžový pro východní pobřeží La Palma, celý ostrov Tenerife a centrální pohoří Gran Canaria. 

Silná bouře s centrem v Irsku v kombinaci s tlakovou výší, která se nachází nad Azory, tvoří koridor, kterým se nad kanárské ostrovy dostane masa velmi studeného vzduchu. 

V nejbližších hodinách příchod "jižní větve" bouřky ULLA způsobí pruský pokles teploty a podle meteorologické agentury AEMET může padat sníh už v nadmořské výšce 1500 m.n.m..

Rozhodně je zajímavé, že ještě během dnešního dne se očekává nárůst teplot, kdy se nad východní část kanárských ostrovů dostane horký vzduch ze Sahary. Po té však dojde odpoledne k prudkému ochlazení. Z počátku lehký vítr bude postupně zesilovat a podle AEMET hrozí nebezpečí nejen kvůli silnému větru, ale i rozbouřenému moři a prodkému přívalovému dešti. 

Meteorologové očekávají na severních svazích Gran Canaria až 15 litrů na metr čtvereční za hodinu, srážky bude doprovázet vítr s poryvy až 80 km za hodinu. 

Na vrcholcích La Palma, Tenerife a Gran Canaria  je nutné počítat se sněhem. Naopak moře bude nestabilní, vlny do výše až 5 metrů. V této souvislosti je třeba poznamenat, že na Azorech, konkrétně na ostrově Horta, dosáhly vlny výšky až 14 metrů. 

Víkend tak přinese po několika nezvykle teplých dnech klasické únorové počasí.  

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist