Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na kanárech jsou jedny z nejvyšších cen benzínu v EU

11. 9. 2015

007_resize.jpg

I přes pád cen ropy na světových trzích je cena pohonných hmot na kanárských ostrovech extrémně vysoká. Uvedla to Kanárská obchodní komora. Porovnala ceny pohonných hmot v zemích Evropské unie před zdaněním spotřební daní a DPH. 

Obchodní komora se nyní obrátila na národní úřad pro ochranu hospodářské soutěže a žádá ho, aby podnikl zákonné kroky včetně případných sankcí distributorům benzínů a nafty v případě prokázání kartelových dohod.

Podle studie Hospodářské komory stál litr beznínu Natural 95 v prosinci 2014 před zdaněním v průměru 68,61 centů. Řidiči na kanárech tedy platí o 29,94% (15,81 centů) více za "čistou" cenu pohonných hmot než v kontinentálním Španělsku. Tam je průměrná cena nezdaněného litru PHM 52,8 centu. Ve zbytku Evropy je v průměru cena litru benzínu bez daně 54,4 centu, tedy o 26,12% méně než na kanárských ostrovech.

Je samozřejmě nutné zohlednit vícenáklady na dopravu pohonných hmot na ostrovy, ty by však, podle hospodářské komory, neměly být "tak vysoké". Komora navíc zdůrazňuje, že drastické zdražení benzínů a nafty od září 2013 nemá žádné opodstatnění v ceně ropy či zvýšení daní. 

I přes zlevňování ropy na světových trzích se cena PHM na kanárech adekvátně nesnižuje. Oproti září 2014 cena ropy klesla, ale benzín je na kanárech v porovnání se zářím aktuálně dražší o 12,58%.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist