Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na kanárských ostrovech hrozí lesní požáry

22. 6. 2016

lesni-pozary.jpg

Generální ředitelství pro mimořádné události vlády Kanárských ostrovů vyhlásilo dnes večer, vzhledem k očekávaným vysokým teplotám a velkému suchu, upozornění na nebezpečí lesních požárů na ostrovech.

Meteorologická agentura AEMET vydala tzv. žluté varování pro zvýšené teploty na ostrovech východní provincie Las Palmas. Teploty by měly ve čtvrtek a v pátek přesáhnout 34 stupňů Celsia. Kanárská vláda již aktivovala plán civilní ochrany a havarijní plán pro lesní požáry.

Vzhledem k tomu, že od čtvrtečních raních hodin nastanou ideální podmínky pro šíření požárů, tedy narostou teploty, na minimum se sníží vlhkost vzduchu a bude foukat silný vítr, dají se očekávat silné lesní požáry. Nad kanárské ostrovy vstupuje horký saharský vzduch a to vše v kombinaci s ohlášenými 500 ohni v rámci noci San Juan vyvolává obavy ze vzniku rozsáhlých požárů.

Vzhledem k těmto okolnostem, Ministerstvo životního prostředí a mimořádných situací na setkání vlády ostrova Gran Canaria koordinovalo situaci se všemi obcemi a složkami integrovaného záchranného systému.

Výstraha se týká i ohňů pořádaných v rámci noci San Juan v městských či přímořských oblastech. Vláda upozorňuje, že i při jejich pořádání a při následných ohňostrojích je nutné dbát zvýšené opatrnosti. 

Přestože prognóza počasí je od neděle příznivá, vláda Gran Canaria upozorňuje, že od 1.7.2016 až do 30.9.2016, tedy v době trvalého nebezpečí lesních požárů, je zakázáno rozdělávat ohně ve všech oblastech kempování a v rekreačních oblastech. Je zakázáno vypalování trávy, pořádání ohňostrojů a používání takových přístrojů a techniky, které by mohly způsobit jakékoliv nebezpečí ohně. Zejména nedbalostní používání různé techniky, například sváření, bylo hlavní příčinou požárů z nedbalosti v posledních letech.

Co dokáže na Gran Canaria způsobit požár, ukazují TYTO záběry po požáru, který zdecimoval Palmitos Park. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist