Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na kanáry dorazily rychlé osobní půjčky

28. 12. 2014

pujcky-penize.jpg

Ačkoliv by se zdálo, že počtem obyvatel (2,2 milionu) je kanárský trh pro "půjčkové žraloky" nezajímavý, opak je pravdou. Většinu webů a papírových novin zaplavily v předvánoční době inzeráty nabízející "rychlé", nebo "on line" půjčky, samozřejmě bez dokladování příjmů a podobně. 

Nástup inzerce a počty přijatých půjček jsou tak alarmující, že se Generální ředitel pro obchod a spotřebitele vlády Kanárských ostrovů, Gustavo Matos, rozhodl obyvatelstvo varovat před přijímáním těchto druhů půjček. V prohlášení Matos zejména spotřebitele varuje, aby si dobře přečetli, co vlastně podepisují.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat celkovým nákladům poskytovaného úvěru, včetně všech poplatků za uzavření, předčasné vyplacení a podobně. Také je důležitá sazba TAE (české RPSN). což je údaj, který umožňuje vědět, kolik úvěr vlastně bude stát. 

Protože se již objevují první případy, kdy spotřebitelů nesplácejí poskytnuté půjčky, Matos také doporučuje vzít v úvahu případné úroky z úvěrového selhání. Matos upozornil důrazně, že španělské právní předpisy stanoví jako nepřijatelné ty úrokové sazby, které jsou 2,5 krát nad oficiální úrokovou sazbou, která je nyní 4%.

Ředitel pro obchod a spotřebitele vlády Kanárských ostrovů dále vysvětluje, že průměrná nominální úroková sazba za tyto tzv. rychlé půjčky je většinou vyšší než 20%, zatímco tradiční spotřebitelské úvěry se pohybují kolem 10% nebo 12%.

Nejdůležitějším hlediskem při výběru jakéhokoliv úvěru je mít jasno v tom, jaký je úrok, kolik to vše bude stát a jaké jsou podmínky pro vrácení peněz. Bez těchto úplných a transparentních informací se spotřebitelé vystavují zvýšenému riziku a neměli by půjčky přijímat. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist