Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na moři 20 mil od břehů Gran Canaria hoří ruská loď

12. 4. 2015

pozar-lode.jpg

Na volném moři, asi 20 mil východně od břehů ostrova Gran Canaria, hoří rybářská loď Oleg Naidenov, která kotvila v přístavu v Las Palmas. Loď byla dnes brzy ráno z přístavu odvlečena remorkéry po té, co z ní byla evakuována posádka a nepodařilo se dostat oheň zcela pod kontrolu. Oheň způsobil hodně kouře a silný zápach spáleniny, který se rozšířil po celém městě.

Loď je ponechána na místě, kde neohrožuje jiné lodě a její pozice je stále monitorována.  Loď zřejmě vezla kartony, které nyní hoří a podle vyjádření záchranářů může požár trvat ještě několik hodin až jeden den. Odhady se ale různí, jsou případy, kdy se v podobných situacích lodě potopily rychle, jiné hořely i řadu dní. 

K rozhodnutí o odtažení lodě na volné moře došlo poté, co hasiči nebyli schopni se v důsledku vysokých teplot dostat dovnitř lodi a zastavit plameny. 

Nejhorší na celé věci je to, že loď má v tancích 1000 tun pohonných hmot a v případě jejího potopení se nedají vyloučit ropné skvrny.

Husté mraky včera po poledni zachvátily část přístavu La Luz v hlavním městě ostrova Gran Canaria, v Las Palmas. Oblaky kouře, které byly viditelné nejen z Las Palmas, vycházely z lodě Oleg Naidenov, která pluje pod ruskou vlajkou. Podle prvotních zjištění požár vznikl ve strojovně po zkratu na elektrickém generátoru. 

Ruská loď měří asi 120 metrů a kotvila na molu Reina Sofia. Okamžitě po vypuknutí požáru byla zahájena evakuace posádky, čítající 72 lidí. Na evakuaci se podílely složky Guardia Civil a dalších složek záchranářů z přístavu. Podle hlášení záchranářů nebyl při požáru nikdo zraněn. 

Více FOTO.

VIDEO z reportáže kanárské televize. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist