Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na ostrovech je přes 200 tisíc sociálně vyloučených občanů

6. 12. 2014

vybirani-popelnice.jpg

Na kanárských ostrovech žilo v roce 2012 podle Instituto Nacional de Estadística 2,118 milionů lidí. Díky krizi se nedá předpokládat, že od té doby jejich počet výrazně stoupl, spíše naopak. I příliv cizinců, hledajících na ostrovech pracovní příležitosti a tedy i trvalé bydlení, je rok od roku nižší. 

Podle aktuálních zjištění Foessa (Fundación de Estudios Sociales y Fomento de Sociológia Aplicada) žije na ostrovech více než 230.000 Canarios s příjmem méně než 307 eur měsíčně, což je podle sociologů a statistiků hranice sociálního vyloučení.

Podle zjištění charity (Cáritas Diocesana de Canarias ) je však počet sociálně vyloučených výrazně vyšší. Zejména v letech 2007 až 2013, tedy v době nejsilnější krize, v důsledku ztráty zaměstnání a ztráty příjmů bylo na souostroví sociálně vyloučeno více než 212 tisíc domácností, což postihuje více než 600.000 lidí, neschopných samostatně překonat následky krize. Plná společenská a sociální integrace je na Kanárských ostrovech možná pouze pro menšinu obyvatel, přesně 29,1% domácností, nebo-li 26,3% lidí.

Pro mnohé občany z těchto 600 tisíc je velmi obtížné, ba dokonce nereálné, si bez cizí pomoci splnit základní předpoklady pro důstojný život. tedy zajistit si pro život dostatečné množství potravy a slušný byt.

Kanárské ostrovy jsou v rámci Španělska oblastí, která je nejvíce ovlivněna sociálním vyloučením.

Kanárská charita, založená v roce 1955, se staré nejen o lidi sociálně vyloučené z důvodu ztráty zaměstnání, ale i o imigranty, toxikomany, osoby s postižením či bezdomovce. To by samozřejmě nebylo možné bez nezištných dobrovolníků, kterých jen v loňském roce se do práce pro charitu zapojilo více než tisíc, přesněji  1.282. Za celý rok pomohli při různých akcích skoro 15 tisícovkám osob a ulehčili práci i jejich rodinným příslušníků.

Právě kvůli nim, nezištným dobrovolníkům, vyhlásilo OSN již v roce 1985 Mezinárodní den dobrovolníků, který se slaví vždy 5.prosince, abychom si připomněli jak jsou dobrovolníci důležití v prospěch společnosti. Pro dobrovolníky není důležitý výdělek z práce a proto když konají svou práci, pomáhají tím například chudším a slabším lidem. Případný výtěžek z akcí, které pořádají, jdou na dobročinné účely. Práce dobrovolníků je neustálá, ale na veřejnosti není příliš vidět.

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist