Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nebezpečné medůzy na Las Canteras

8. 2. 2014

meduza-mechyrovka.jpg

Před dvěma dny se objevily na plážích Tenerife a včera je zachytil na písku pláže Las Canteras v oblasti La Vieja v hlavním městě Gran Canaria fotograf Arturo Telle.

Jedná se o medůzy rodu Carabela Portuguesa, některé byly i z rodu Velella. Carabela Portugesa, neboli měchýřovka portugalská, někdy pro svůj tvar nazývána "Portugalská galéra", je zástupce žahavců spadající mezi trubýše, která s chapadly dosahuje délky až 30 metrů. Je považována za velmi nebezpečnou medůzu.

Při vstupu do vody je tak nezbytné postupovat obezřetně a vyvarovat se jakéhokoliv kontaktu s těmito medůzami. Na hladině jsou měchýřovky vidět, protože jejich tělo je složené ze vzdušného měchýře, který plave na hladině moře a z dolní části, ve které jsou dlouhá ramena a která je pod hladinou. Zajímavostí je, že se nejedná o jednoho živočicha, ale o kolonii, kde beta jedinec převzal roli hostitele (vrchní část - měchýř, plující na hladině) a ostatní jedinci pod hladinou zajišťují pro celou kolonii potravu a rozmnožování.


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist