Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepropásněte je, již příští sobotu budou padat Perseidy

24. 7. 2016

 perseidy.jpg

Pozorovatelé hvězd by měli zpozornět. Příští týden v noci z pátku na sobotu je čeká skutečný letošní vrchol. A zvláště na kanárských ostrovech, kde jsou obecně vynikající podmínky pro pozorování hvězd. V noci z pátku na sobotu příští týden bude totiž nejlepší možnost pro pozorování padajících hvězd, zvaných perseidy.

Perseidy jsou kometární meteorický roj, který vznikl z komety Swift-Tuttle 1862 III. Na shodu dráhy Perseid a komety Swift-Tuttle upozornil jako první italský astronom Giovanni Schiaparelli. Perseidy mají svůj radiant v souhvězdí Persea. Roj je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum roje přichází většinou mezi 11. a 13. srpnem. V maximu je možné pozorovat až 110 meteorů za hodinu. Tolik wikipedie.

Perseidy jsou lidově nazývány „Slzy svatého Vavřince“ a kdo je chce vidět, neměl by zůstat na pláži, ale vyrazit do vnitrozemí ostrova Gran Canaria. Zvláště pak na jeho severu budou mít pozorovatelé k dispozici doslova hody, protože "slzy" vstupují do zemské atmosféry od severu. Odborníci hovoří, že by v noci na příští sobotu, tedy od pátečních 23 hodin, pokud bude přát počasí, mohlo být vidět v průměru 50 hvězd za hodinu.

Chce to tedy nejít brzy spát a vyjet pár kilometrů směr střed Gran Canaria.

Hodně štěstí!

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist