Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezaměstnanost na ostrovech přesahuje 35%

24. 10. 2013

 

oficina-de-empleo.jpg

Španělští vládní politici začínají v posledních dnech velice opatrně říkat, že se ekonomika země s největší pravděpodobností odrazila ode dna. Znamenalo by to, že úsporná opatření vlády premiéra Rajoy slaví úspěchy. Sám ministerský předseda v týdnu naznačil, že očekává v příštím roce mírný hospodářský růst. 

Podle španělských statistiků z INE (Instituto Nacional de Estadística ) se ve Španělsku snížila ve třetím čtvrtletí letošního roku nezaměstnanost o 72.800 osob, tento ukazatel je podle ekonomů jedním z hlavních indikátorů ekonomického vývoje, pokud se nejedná o sezónní výkyvy.

Celkově je ve Španělsku nyní 5.904.700 lidí bez práce, to je 26 %. Statistici dále evidují 1.807.700 domácností, kde jsou všichni členové bez zaměstnání.

Ne tolik radostná je situace na kanárských ostrovech. Zde dosahuje nezaměstnanost 35,12 % práceschopného obyvatelstva, alespoň podle údajů za třetí kvartál t.r.. Celkově je bez práce 393.400 lidí a za poslední tři měsíce jich přibylo přes dvacet tisíc.

V posledním čtvrtletí bude nezaměstnanost klesat, ale není důvod k žádné radosti a ani to nemá, tak jako v celošpanělském měřítku, žádnou souvislost s dlouhodobým ekonomickým vývojem. Na ostrovech je od října do března vždy hlavní sezóna a zaměstnavatelé přijímají nové síly, ale pouze na dobu určitou do jara příštího roku.

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist