Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nové obchodní centrum vedle majáku Maspalomas

12. 1. 2013

 

centro-comercial-oasis.jpg

 

 

Skupina Lopesan a podnikatel Amid Achi, představitel firmy Inditex (Zara) na kanárských ostrovech, jednají o prodeji obchodního centra Oasis v Maspalomas (mapa).

Podle projektu by stržení stávajícího centra, stojícího nedaleko dominanty Maspalomas, majáku, a výstavba nového, měla stát kolem 40 miliónů euro. Lopesan i Amid Achi mají zájem nejen o výstavbu, ale i o provozování a za tímto účelem jednají společně s Cristóbal Rodríguezem, který zastupuje 70% všech vlastníků  stávajícího  shopping centra.

Dalším neméně důležitým partnerem při jednání, ale i při výstavbě, je radnice města San Bartolomé de Tirajana a to nejen z důvodu, že jejím úředníkům připadne schvalování projektů, ale také proto, že město je vlastníkem 1.800 metrů čtverečních pozemků, na nichž stávající centrum stojí. Radnice chce prosadit, aby v novém objektu byla úřadovna městské policie a sídlo Červeného kříže.

Datum výstavby nového obchodního centra není zatím známo, ale všichni zainteresování podle svých vyjádření mají zájem, aby výstavba proběhla současně s demolicí a novou výstavbou sousedního hotelu RIU Maspalomas.

 

fotografie0849_resize.jpg

 

OASIS je podle řady lidí „černým“ bodem na mapě Maspalomas. A to nejen svým vzhledem a prostředím restaurací, barů a kuchyní, které je poplatné roku výstavby 1973, ale i tím, že v rozporu se zákonem o pobřeží stojí příliš blízko moři.

Součástí výstavby obchodního centra by podle plánů radnice měla být i prodloužení Paseo Marítimo, tedy promenády podél pobřeží. Stávající promenáda končí u majáku a podle představ architektů by měla být prodloužena až k rybníku La Charca před hotelem Palm Beach.

Vše je však závislé nyní na vládě, která bude rozhodovat o podnětu prohlásit hotel RIU Maspalomas kulturní památkou. Pokud „Cabildo“ návrhu vyhoví, hotel se nebude bourat, ale pouze rekonstruovat a výstavba nového obchodního centra by byla zřejmě odložená.

Podle návrhu by měla nová stavba centra stát o dvacet metrů dále od moře než centrum stávající. Šest metrů je plánováno na promenádu a čtrnáct na terasy před ochody a restauracemi. Turisté tak již nebudou mít bezprostřední kontakt s pláží a mořem, protože dnes se dá sedět před restauracemi a bary vlastně v písku na pláži a při přílivu je moře vzdáleno skutečně jen několik metrů.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist