Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový pozemkový zákon komplikuje soukromé pronajímání a nákup apartmánů v turistických zónách

20. 5. 2017

 fotografie5964_resize.jpg

Po diskuzích a konzultacích schválil konečně kanárský parlament nový Pozemkový zákon. Ten vnáší nový prvek do tolik diskutovaného nákupu a pronájmu nemovitostí v turistických zónách.

Na základě nově přijatého zákona je zakázáno využívat nemovitost v turistické zóně k soukromému bydlení. Vlastníci nemovitostí, kteří si je zakoupilli před 1.lednem 2017, však získali od Parlamentu amnestii a mohou své nemovitosti využívat k bydlení, i když leží v katastrálním území, které je určené jen pro turistické účely. Zdůrazněno však je to, že tyto nemovitosti mohou být využívány pouze pro bydlení, nikoliv pro turistický pronájem.

Tento princip bude také základním pilířem pro nový Turistický zákon, který se již připravuje a měl by být schválen v roce 2018.

Nemovitosti, které byly zakoupeny před prvním lednem 2017 a jsou využívány k bydlení, se mohou dále prodávat a využívat k bydlení, ale i zde platí, že po jejich prodeji je zakázáno jejich soukromé turistické využití.  Je povolena přeměna jejich využítí z bydlení na turistický pronájem, zakázán je však obrácený postup. Noví vlastníci se tedy budou muset rozhodnout, zda budou chtít nemovitost nadále využívat k bydlení nebo pro turistický pronájem. Ten je však vyloučen na základě stávajícího turistického zákona tzv. na vlastní účet (například přes web airbnb.com), ale jen přes společnost, na které se shodnou a založí ji většinově vlastníci daného společenství vlastníků, ve kterém se předmětná nemovitost nachází. V principu jsou tak legalizovány tzv. smíšené objekty (hotely, apatrmánové komplexy atd.), kde je část jednotek používána k bydlení a část k turistickému pronájmu. Jejich rozšiřování nebo vznik nových však zákon de facto zakazuje.

Jak bude tato problematika konkrétně zapracována v turistickém zákoně, který přijde v příštím roce, se lze zatím jen dohadovat. S jistotou lze zatím jen říct, že nákup nemovitosti (apartmánu, bungalovu) v turistické zóně je nyní spojen s rizikem, že tato nemovitost, pokud nebyla prokazatelně využívána k bydlení, nebude moci být využívána k tomuto účelu a bude muset být (organizovaně) pronajímána. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist