Jdi na obsah Jdi na menu
 


On line obchodům svítá na lepší časy a Amazon začíná se zásilkami na kanáry

19. 1. 2016

amazon-logistica.jpg

On line obchody zažívají ve Španělsku doslova boom, pro Kanárské ostrovy to však neplatí. Objem on line obchodů na ostrovech dosáhl v roce 2014 jen 447 milionů euro a tak Kanárské ostrovy jsou beznadějně na posledním místě ve Španělsku. Na vině je zvláštní ekonomický statut ostrovů a z toho plynoucí celní řízení při jakémkoliv dovozu, ale i vývozu. Nyní by se mělo vše postupně změnit. 

Ministerstvo financí vytvořilo spolu s celním ředitelstvím pracovní skupinu, jejímž cílem je přednostně odstranit všechny bariéry v obchodu mezi pevninským Španělskem a Baleáry na straně jedné a Kanárskými ostrovy na straně druhé. V současnosti pevninské e-shopy, včetně "amazonu", rozlišují, kam objednané zboží směřuje a jiné podmínky jsou pro "pevninu a Baleáry" a jiné pro "kanáry". Na vině je tzv. DUA řízení (celní), které by se mělo odstranit pro zásilky z e-shopů buď úplně, nebo by mělo byt účinné jen pro zásilky v hodnotě nad 150 euro. 

Že svítá na lepší časy naznačuje i aktuální změna u největšího zásilkového obchodu - Amazonu. Dříve tento obchod rezidentům kanárských ostrovů vůbec neumožnoval objednání zboží, nyní se vše ale mění. Je nutné však využít web www.amazon.es, jinak není možné objednávku z kanárských ostrovů zadat. Tuto službu zatím nepodporují všichni subdodavatelé Amazanu a tak je nutné mít trochu trpělivosti. Ta se vyžaduje i pro dobu dodání. Amazon všechny zásilky směřující na "kanáry" soustřeďuje v centrálním španělském skladu a jejich odeslání je možné prostřednictvím DHL a nebo španělské pošty. Co se týká proclení, zatím se nic nemění, ale dosavadní zkušenosti uživatelů naznačují, že pokud si objednáte jednu dvě položky, nebude DUA řízení ani zahájeno a zásilka by tak od objednání mohla být na kanárské adrese doručena do 5 dní. 

Tak se nechme převapit, zda se "ledy" pohnou a také zde na "kanárech" si budeme moci užívat výhodnějších cen z e-shopů. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist