Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palmitos Park prostě musíte vidět, ideální pro rodiny s dětmi, ale i pro birdwatching

27. 1. 2015

palmitos-park.jpg

Botanická zahrada s více jak 400 druhy kaktusů, orchidejový dům, 230 druhů cizokrajných ptáků, 400 motýlů, kolibří dům, 4 tisíce ryb a akvárium s podmořským světem, desítky druhů papoušků, pelikáni, aligátoři, přehlídka cvičených dravců, nádherná show delfínů, co víc si kdo může přát na jednom místě. To vše je Palmitos Park, na ploše přes 240.000 m2 se nachází jedinečný komplex zoologické a botanické zahrady v jednom, pro zábavu i poznání. A pouze 10 kilometrů od Maspalomas. 

Přečtěte si, co o parku napsala osoba z nejpovolanějších, majitel CK Primaroute ing. Nožička. Tato CK je první a doposud jedinou cestovní kanceláří u nás, která se zaměřuje na birdwatching – pozorování a fotografování ptáků v přírodě a pan Nožička je velmi známý ornitolog a zástupce České republiky v mezinárodní organizaci Confédération Ornithologique Mondiale.

Palmitos Park, druhý nejznámější park na Kanárských ostrovech, se nachází na jihu ostrova Gran Canaria asi 10 km od města Maspalomas v roklině „ Barranco de los Palmitos „ v nádherném přírodním prostředí, které připomíná Velký kaňon v USA. Je to nádherná zelená oáza v jinak poměrně suché sopečné oblasti porostlé pouze řídkými porosty bylin a sukulenty. Nejnápadnější rostlinou je pryšec kanárský (Euphorbia canariensis), který je ze všech rostlin Starého světa nejvíc podobný velkým kaktusům. Roste zde asi 6000 stromů, z toho asi 1000 palem 51 druhů. Dále agáve, kaktusy (400 druhů) a různé sukulenty. Většina rostlin je označena cedulkou.

Tento park založili němečtí podnikatelé Karl Böttcher a Klaus Paulmann v roce 1978 na ploše 200 000 m2. V parku jsou chováni ptáci širokého záběru. Loriové mají velkou samostatnou voliéru, do které mohou návštěvníci vstoupit. Jsou zde chováni lori černý (Chalcopsitta atra insignis), hnědohlavý (Trichoglossus euteles), tříbarvý (Lorius lory), rudočelý (Chalcopsitta scintillata) a tmavý (Pseudeos fuscata) a (Charmosyna josefinae) V dalších voliérách je spousta amazoňanů – modročelý, venezuelský, žlutohlavý velký, žlutoramenný, panamský a další. Hodně je zde i afrických papoušků – červenobřichý, kapský, hnědohlavý, senegalský a žako velký. V jedné velké voliéře chovají pyrury modrobradé a bělouché, v další velké voliéře je hejno eklektusů několika poddruhů. Velmi nás zaujalo hejno asi 10 ks papoušků patagonských (Cyanoliseus patagonus byroni), kteří měli výrazný široký bílý pruh na prsou a svítivě žlutooranžové břicho.

Oproti kolegům z Loro parku (Tenerife) nechovají pouze papoušky, ale taktéž množství jiných ptáků. Celkově zde chovají 230 druhů cizokrajných ptáků v počtu 1 500. Jsou zde zoborožci šedolící (Ceratogymna brevis), červenohlaví (Aceros corrugatus) a dvojzoborožci černohlaví (Aceros corrugatus), tukan obrovský (Ramphastos toco) a rudozobý (Ramphastos tucanus). Velmi bizardně vypadá vranucha dlouholaločná (Cephalopterus penduliger), příslušník kotingovitých. Chovají i v přírodě téměř vyhubené majny Rotchildovy (Leukovsar rothschildi). V roce 1992 zde vybudovali i novou voliéru pro rajky. Velmi majestátní jsou hřivnáči, které zde chovají ve dvou druzích – vějířový (Goura victoria) a sclaterův (Goura scheepmakeri). V několika rybníčcích vystavují vodní ptáky – lžičák tečkovaný (Anas platalea), lžičák pestrý (Anas clypeata), pelikán bílý (Pelecanus onocrotalus), čája obojková (Chuana torquata) a další. V dalším rybníku jsou plameňáci. Na ostrůvku v jezírku jsou volně ary arakangy.

U východu z parku je kolibří dům. Chovají zde především kolibříky a strdimily (Nectarina sp.). Chovají zde kolibříky amazilia (Amazilia amazilia), kolibříky antilské (Anthracothorax dominicus), taktéž tangary libohlásky tlustozobé (Euphonia laniirostris). V parku bylo před lety volně vysazeno několik druhů ptáků. Nám se podařilo pozorovat mníšky šedé, kteří si stavěli svá hnízda v palmách, agapornise Fisherovi a alexandry malé. Na krmítka v parku se tito papoušci střídali s astrildy šedými (Estrilda troglodytes), divokými kanáry a místními vrabci. Volně se zde procházeli jeřábi panenští (Anthropoides virgo) a pokřikovalo zde množství pávů.

Mezi další atrakce parku patří velmi hezký motýlí dům, kde žije volně asi 400 kusů 25 druhů motýlů. Ti zde mají takové podmínky, že se tu rozmnožují a návštěvníci se o tom mohou přesvědčit. Dále orchidejový dům, terárium s aligátory nebo ostrov gibonů. Nahoře na stráni je botanická zahrada s více jak 400 druhy kaktusů a několikrát denně zde probíhá přehlídka cvičených dravců. Za zvláštní zmínku stojí akvárium (1 000 m2) se spoustou mořských a sladkovodních ryb. Největší dojem na nás udělali sladkovodní rejnoci. Obrovské pozornosti návštěvníků se těší papouščí show. Viděl jsem už mnoho podobných show, ale to co zde předvádí s papoušky, nedokáží patrně nikde jinde na světě. Zejména akrobacie kakadů se nedá ani slovy popsat. Arové zde přelétají nad hlavami návštěvníků a konci křídel čechrají divákům vlasy.

Nejen Palmitos Park, celé Kanárské ostrovy jsou rájem pro milovníky přírody, chovatele, zoology, botaniky a všechny, kteří milují přírodu. Specialistou na takové pobyty je CK Primaroute - ODKAZ.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist