Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pětimetrové vlny a špatné počasí až do konce týdne

16. 1. 2014

18_1_2014-varovani-vlny.jpg

Ke kanárským ostrovům se od severu blíží frontální porucha, která ovlivní počasí na ostrovech po zbytek týdne. Již včerejší deště na Gran Canaria (Teror, Las Palmas) avizovaly změnu počasí, stejně tak i pokles teplot. 

Nestabilní fronta přinese nejen srážky, které mohou být i intenzivní, ale také neklidné moře. Státní meteoagentura (Aemet) vyhlásila žluté nebezpečí (první stupeň) pro riziko vln vysokých až čtyři metry vlastně pro všechny ostrovy. Na Gran Canaria má být postižená jen severní část ostrova.

Výstraha platí od tohoto pátku odpoledne pro celé pobřeží Fuerteventura a Lanzarote, od soboty pak Aemet pro tyto ostrovy výstrahu "posiluje" na stupeň oranžový, tedy nebezpečí. Vlny mají dosáhnout pěti metrů. Pro ostatní ostrovy zůstává výstraha na sobotu jen na žlutém stupni, pro Gran Canaria to znamená až do sobotního večera vlny o výšce do čtyř metrů. 

Více informací o možných srážkách a blížící se bouřkové frontě, která postihne především východní ostrovy, najdete na modelu předpovědi ZDE

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist