Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní vzpomínka na oběti občanské války

24. 3. 2013

 

desaparecidos-arugas-1937.jpg

V sobotu, 23.3.2013, se konalo v Arucas každoroční uctění památky obětí teroru z dob občanské války z roku 1937

 

Pietní akt zorganizovala Společnost pro historickou paměť Arucas a její předseda Pino Sosa promluvil o trvalém odkazu zcela zbytečných obětí kruté občanské války ve Španělsku, která zasáhla i kanárské ostrovy. 

V průběhu války se uchylovaly obě válčící strany, republikáni i frankisté, k popravám svých odpůrců. Hned na počátku války docházelo na obou stranách k absolutnímu ignorování jakýchkoli konvencí, podle odhadů bylo povražděno přes 50 000 lidí. Zpravidla se jednalo o civilisty, kteří byli na „špatné straně“. Počty popravených byly pravděpodobně srovnatelné na obou stranách. Tyto popravy byly nazývány paseos (paseo = „procházka“, „projížďka“) a probíhaly tak, že za město byli odvezeni lidé, které pak ozbrojení příslušníci postříleli. Mezi případy takového vraždění patří např. zastřelení básníka a dramatika Federico García Lorca frankisty, nebo vyvraždění osazenstva barbasterského semináře republikány.

Podobný odporný čin byl spáchán frankisty i ve města Arucas na severu Gran Canaria, kdy bylo zavražděno 37 příznivců republikánů a jejich ostatky uloženy v hromadném hrobě.


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist