Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pláž Las Canteras ztratila při bouřích písek

18. 12. 2014

51765.jpg

Známá pláž Las Canteras, chlouba hlavního města Las Palmas, utrpěla za posledního půl roku, zejména díky špatnému počasí v listopadu, citelné ztráty a poškození. 

Bouře, ale i zvýšené vlnobití odtahuje z pláže písek. Tomuto jevu nemůže zabránit ani přirozený vlnolam, který chrání skoro celou pláž ze vzdálenosti asi 150 až 3200 metrů směrem do otevřeného oceánu.

Jen v důsledku posledních bouří a jevů, zde nazývaných "fenómenos costeros", jejichž součástí jsou extrémně vysoké vlny, přišla pláž Las Canteras za poslední půlrok o 5.368 metrů krychlových písku.

Vyplynulo to ze zveřejněné zprávy o topografickém vývoji pláže, komentované radní hlavního města pro oceán a pobřeží, Mimi González. Zpráva byla vypracovaná Univerzitou v Las Palmas de Gran Canaria.

Poškození pláže je různé v jednotlivých oblastech. Tak například severní část nazývaná La Puntilla ztratila za posledních 6 měsíců 1.233 m3 písku.

Centrální část pláže naopak písek získala, díky vlnobití a mořskému proudění pláž získala 3.082 m3 písku.

Nejhorší je však situace na jihu pláže Las Canteras, v oblasti La Cícer, která ztratila od července do prosince letošního roku 7.254 metrů krychlových písku. 

Zcela katastrofální následky pak mělo poslední období špatného počasí, nezohledněné ve zprávě, kdy vysoké vlny, podle odhadů, doslova odtáhly z oblasti la Cícer 18.598 m3 písku. 

Podobná situace nastala na pláži las Canteras již několikrát, například v důsledku vysokých vln v roce 2011. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist