Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podpořte petici pro vytvoření chráněného území pro velryby

28. 1. 2015

velryba.jpg

Ropná společnost Repsol vytahuje z podmořského dna poslední metry trubek a pomalu, i přes odpor španělského ministerstva průmyslu, oblast "Sandía" východně od břehů ostrova Lanzarote, pomalu opouští. Nejen obyvatelé kanárských ostrovů tak mají možnost si oddechnout, že tato oblast u břehů kanárských ostrovů nebude "znásilněna" těžbou ropy. Ulehčí se i mořským živošichům, kteří kvůli těžbě ropy nepřijdou o další oblast oceánu, svého přirozeného domova. Delfíni, ale především velryby, jsou totiž ti, kteří jsou na východ od kanárů v oceánu především doma. Člověk je tam jen na návštěvě a tento fakt by měl přijímat s pokorou a podle toho se i chovat. 

Světový fond na ochranu přírody (anglicky World Wide Fund for Nature, zkráceně WWF), tedy mezinárodní nezisková organizace podporující ochranu přírody, ve které budou lidé žít v harmonii s přírodou, nyní žádá španělskou vládu, přesněji jejího ministerského předsedu Mariano Rajoy, o vyhlášení chráněné oblasti pro život velryb právě v teritoriu, dříve určeném pro těžbu ropy u břehů Lanzarote a Fuerteventura.

Taková území, jako je toto, mají po celém světě umožnit velrybám nerušený život a pomáhat jim zotavit se z následků lovu, působení chemikálií v oceánech a silného znečištění mořské vody. 

Politická strana Coalicion Canaria a dalších více než 42 tisíc lidí nejen z kanárských ostrovů již podepsalo petici španělské vládě, požadující vytvoření útočiště pro tato nádherná zvířata ve východních vodách Lanzarote a Fuerteventura. Samotná petice je z pera organizace WWF. 

Kanárské ostrovy a jejich okolí je nádhernou částí světa a oceány kolem ostrovů jsou plné velryb a delfínů. Zvažte dát svůj hlas pro dobrou věc a podpořte petici za vytvoření oblasti oceánu, kde budou velryby a samozřejmě i delfíni opravdovými pány, tak jak tomu bylo v přírodě od nepaměti. Přispějete tím nejen těmto nádherným zvířatům nebo přírodě, ale samozřejmě i kanárským ostrovům. 

Svůj hlas pod petici a spousty dalších informací o této podpisové akci, včetně textu dopisu ministerskému předsedovi, ale i o velrybách a celé oblasti oceánu, kde má být chráněná zóna vytvořena, najdete na tomto ODKAZU. Otevře se článek s nádhernou velrybou, tak vpravo vedle ní je dotazník, je nutná registrace, pod textem "Is this the first time ..." a potom můžete podepsat. 

Díky

Karel

Grancanariaforum.cz

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist