Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podzimní rovnodennost na Roque Bentayga

17. 9. 2017

amogaren_del_bentayga.jpg 

Již se stalo tradicí, že vláda (cabildo) ostrova Gran Canaria organizuje na dny jarní a podzimní rovnodennosti výstupy ke skále Roque Bentayga (1.404 mnm) ve středu hor Gran Canaria. Cílem je pozorování východu slunce právě v dny, kdy přichází jaro a nebo podzim.

Tento rok se výpravy u příležitosti podzimní rovnodennosti konají ve dnech 22. a 23.9.2017. 

Výstupu k patě skály se může v každé skupině účastnit maximálně třicet zájemců, které průvodce dovede k tzv. amogarénu, místu, kde původní (předšpanělští) obyvatelé měli nejen obětiště, ale také obytné jeskyně, které využívali kněží (faycanos). Součástí památníku Bentayga jsou i jeskyně, které sloužily jako sila nebo pohřební místnosti. 

Průvodce účastníky během tříhodinové prohlídky seznámí s významem této krásné skály i z geologického hlediska. Pro původní obyvatele měl amogarén zásadní význam pro měření času při jarní a podzimní rovnodennosti a také při organizování společensko-ekonomických aktivit, zejména při určování ročních období, tolik důležitých při pěstování plodin a chovu dobytka. V kronikách španělských dobyvatelů se hovoří o stěnách jeskyní, které byly pomalovány výjevy ze života obyvatel.

Ve středu amogarénu je kruhová prohlubeň, vypracovaná lidskou rukou, do které při východu slunce na den rovnodennosti dopadají sluneční paprsky přes okraj skaliska ve tvaru "V". Právě paprsky, dopadající do tohoto dolíku, signalizovaly aborigencům čas rovnodennosti a startovaly významné oslavy. 

Zájemci o výlet na Roque Bentayga se mohou registrovat ve dnech 18.-20.9.2017 na webu www.visitas.grancanariapatrimonio.com nebo osobně na Úřadu (Oficina de Información y Atención al Ciudadano del Cabildo de Gran Canaria), který se nachází na ulici Bravo Murillo, 23, Las Palmas, úřední hodiny od pondělí do pátku od 8:30 do 14:00 hodin. Místa jsou omezena na 30 osob na návštěvu. Účastníkům je k dispozici pro přesun do Tejedy bezplatný autobus, který odjíždí  od Fuente Luminosa v Las Palmas de Gran Canaria v 6.30 hodin.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist