Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokles exportu rajčat o 13%

1. 2. 2013

tomate-canarias.jpg

Podle posledních statistických údajů z přístavu v Las Palmas, poklesl export rajčat o 13% proti loňskému roku. Důvodem není pokles poptávky, ba naopak, ale nezvykle chladné zimní dny v posledních týdnech. 

Celkově bylo za poslední tři měsíce od začátku října exportováno z přístavu La Luz o 7,2 tisíce tun rajčat méně jako za stejné loňské období. Tehdy export dosáhl čísla 54,5 tisíce tun, zatímco nyní jen 47,3 tisíc tun rajčat. 

Mluvčí pěstitetů rajčat na Gran Canaria a Fuerteventura, Roberto Goiriz, řekl, že k poklesu produkce v měsících říjen až leden došlo v důsledku nízkých denních teplot, které se blížily až 14 stupňům celsia. To zpozdilo zrání rajčat. Takový pokles denních teplot zemědělci nezažili několik let. 

„Vedlo to k tomu, že se zrání opozdilo a tím klesla naše produkce. Pokud se ale teploty vrátí k normálním hodnotám, rychle ztrátu v produkci doženeme“, řekl Goiriz.

Co se týká kvality rajčat si však zemědělci nemohou stěžovat . 

 Na rozdíl od rajčat rostl za stejné období export okurek, těm zřejmě chladnější počasí vyhovovalo. Celkově za říjen až leden bylo vyvezeno 14 tisíc tun okurek, což je o dva tisíce tun více než za stejné období minulého roku.


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist