Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potvrzeno : Gofio je zdravé a chrání před srdečními problémy

3. 5. 2015

gofio-escaldado.jpg

To, co ví většina "canarios", bylo nyní potvrzeno i vědecky. Studie Univerzity v Las Palmas potvrdila, že gofio je zdravé a vede k prodloužení lidského života. 

K tomuto závěru došli vedci po sedmi letech výzkumu. V letech 2007 až 2014 pozorovali tisícovku dobrovolníků, ve věku mezi 70 a 80 lety věku, kterou rozděllili na dvě poloviny. Jedna pravidelně konzumovala Gofio a druhá nikoliv. 

Při tomto pozorování bylo vědecky zjištěno, že lidé, kteří minimálně 40 let pravidelně přijímají v potravě gofio mají výrazně menší zdravotní problémy a mají sníženou náchylnost ke kardiovaskulárním onemocněním. Podmínkou pravidelnosti je myšleno, že alespoň jednou denně jedí gofio. 

Příčina jejich lepšího zdraví je poměrně jednoduchá. Gofio je jednou z potravin s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a patří tedy mezi nejhodnotnější potraviny, obsahuje hodně minerálních látek a vitamínů. Všechny důležité živiny se v průběhu výrobního procesu nezničí, jak je běžné u jiných typů mouky a tyto živiny se postupně ukládají na vnitřních stěnách tepen a jejich posilováním přispívají k dlouhověkosti.

Vědci proto doporučují již od dětství upřednostňovat gofio před jinými druhy pečiva.

Studie se v průběhu dalších 5 let zaměří na dobrovolníky, kteří se stravují podle "středomořského způsobu" a jedí při tom i gofio. 

Srdeční onemocnění patří v posledních desetiletích k nejvážnějším civilizačním chorobám. Výsledky studie jsou tak dobrou informací pro obyvatele kanárských ostrovů, kteří se drží tradiční stravy a přijímají v potravě pravidelně gofio. Oproti obyvatelům jiných zemí mají tu výhodu, že gofio se na kanárech dá koupit v každém supermarketu.

A co to gofio vlastně je? "Gofio" je mouka, která může být vyrobena téměř z každého druhu obilí. Zrna se nejprve praží a potom melou, aby vznikla jemná celozrnná mouka, která má, na rozdíl od mouky "tradiční", velmi nízký glykemický index. V současnosti se "gofio" dělá z pšenice, ale také se vyrábí z kukuřice a cizrny. Také se prodává mouka kukuřično-pšeničná. "Gofio" bylo základní stravou v době, něž Španělé dobyli ostrovy. Prehispánští obyvatelé, guanchové, k výrobě používali kamenné ruční mlýny a protože neznali obilí, mleli například plody voskovníku, jednoho z druhů vavřínů, kterých na Gran Canaria rostlo dostatečné množství. V současné době se gofio používá jako doplněk k různým jídlům a najdete ho i v koláčích či dokonce zmrzlině. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist