Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár na Cruz de Tejeda - naštěstí již pod kontrolou

28. 7. 2013

pozar-hory.jpg

Gran Canaria si připomíná v těchto dnech následky ničivých požárů z léta 2007. Na ostrově je sucho a tak nebezpečí požárů je skutečně vysoké. 

Dnes dopoledne, chvilku před polednem, nad horami v oblasti Tejeda začal stoupat dým. Po oznámení na linku 112 vyjeli na místo požáru hasiči a hned po příjezdu konstatovali, že se jedná o poměrně rozsáhlý požár lesa.

Záchranáři rozhodli ihned o nasazení vrtulníku, specializovaného na likvidaci požárů. Požár se již podařilo dostat pod kontrolu a nebezpečí zdá se je zažehnáno. Situace však mohla být snažší, nebýt uzavření horské stanice hasičů a to z důvodu vládních úsporných opatření. 

Dnešní situace opět v plné nahotě ukázala, jak důležité jsou horské hasičské stanice, odkud mohou hasiči velmi rychle reagovat na vzniklé požáry a jaký mají význam pro ochranu horských zalesněných oblastí před požáry.

Dnes měla Gran Canaria tak trochu štěstí, protože nefoukal silný vítr, který jindy činí požár nezvladatelným. Vedle uzavřené horské hasičské stanice byly tři jednotky hasičů navíc nasazeny v hlavním městě, takže nebýt rychlého zásahu vrtulníku, mohla být sitauce velmi složitá.

Nezbývá než věřit, že grankanárská vláda po dnešním incidentu přehodnotí uzavření horské hasičské stanice a najde pro její provoz v rozpočtu peníze, tak nutné pro záchranu unikátních borovicových hájů v horách.  

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist