Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přes kanáry přechází studená atlantická fronta - aktualizujeme

8. 1. 2014

 

snih.jpg

Poslední aktualizace 10.1.2014 v 11:00 hod. : Na Gran Canaria dnes bude výrazně tepleji než včera, až 22 stupňů. Rosničkáři hlásí občas zataženo, odpoledne větší projasňování. Možnost lokálně mírných dešťových přeháňek, zejména v první polovině dne. Teploty budou mírně stoupat. Mírný jihovýchodní vítr se  bude obracet na severovýchodní. Při pohledu z okna tady v Maspalomas máme skoro jasno a na teploměru se rtuť šplhá k dvacítce. Přeji pěkný pátek všem, říká se, že je to vlastně taková "malá" sobota, tak ať i Vám svítí sluníčko všude :-).  Tím uzavíráme tento článek

Aktualizace 9.1.2014 v 21:00 hod. : touha vidět sníh vyhnala mnoho canarios z domovů a tak silnice v horách byly doslova přeplněné (FOTO). Komplikace způsobily také policejní uzávěrky a odstavené vozy mnohých řidičů, kteří nechávali auta stát a pokračovali pěšky. Většoínou je však již čekalo jen zklamání, protože sníh stačil roztát.

Jinak na Gran Canaria už asi 4 hodiny neprší (radar), studená fronta dává o sobě vědět již jen nízkými teplotami. V Maspalomas je aktuálně jen 14 stupňů.Podle předpovědi by se ale již zítra ráno mělo vše vrátit do normálu, má být 20 stupňů Celsia. 

FOTO zasněžených vrcholů Gran Canaria.  

Aktualizace 9.1.2014 v 15:00 hod. : vláda Gran Canaria rozhodla o uzavření silnice GC-134 od křižovatky Cazadores. Příjezd na Pico de Las Nieves je tak znemožněn. Úřady doporučují dále občanům, aby nejezdili do vyšších poloh ostrova, kde hrozí náledí. Teploty nyní klesly k jednomu stupni nad nulou. 

Aktualizace 9.1.2014 v 13:00 hod. : v Maspalomas nám aktuálně vysvitlo sluníčko. Jinak dnes zatím nejvíc napršelo z celé Gran Canaria právě tady, v Maspalomas, 22,5 litrů na m2. V La Aldea de San Nicolás to bylo 13, na La Plaza de La Feria de Las Palmas de Gran Canaria - 9,3, v Puerto de Mogán - 9,2 litrů na m2. naproti tomu v horách položená Tejeda registruje jen 3 litry. 

Aktuallizace 9.1.2014 v 10:30 hod.: Aemet napočítal nad ránem celkem 1230 blesků nad celým souostrovím, z toho jen nad Las Palmas 805 blesků. Nejvíce napršelo zatím 33,8 litrů na m2 v La Victoria de Acentejo (Tenerife), 20,6 litrů/m2 v Puerto de la Cruz (Tenerife), 19,4 litrů/m2 v Chipude (La Gomera) a 19,3 litrů/m2 v Maspalomas (Gran Canaria) 

Kanárská vláda oznámila, že navzdory špatnému počasí bude dnes i zítra probíhat ve všech školách výuka v normálním režimu.

Aktuallizace 9.1.2014 v 10:00 hod.: Naposledy na Gran Canaria sněžilo v únoru 2011, kdy napadlo od výšky 1.300 m.n.m až 5 cm sněhu. Podle meteoslužby by měla dorazit chladná část fronty  nad Gran Canaria dnes po obědě a sníh se očekává ve výšce nad 1.800 m.n.m. Vláda rozhodla o dočasném pozastavení opravy silnice GC-600.   

AEMET se nemýlil, dnes ráno krátce po páté hodině udeřila na jih Gran Canaria bouřka a asi hodinu pršelo. I nyní poprchává, ale podle radaru jde hlavní srážková fronta mimo ostrov. Podle modelu by se to ani již nemělo příliš měnit. Podle meteostanice Maspalomas napršelo 15,4 milimetrů na m2.  

Aktualizace 8.1.2014 ve 23:00 hod.:

 

Meteorologové vyhlásili pro Gran Canaria "žluté"nebezpečí před sněhem ve vyšších partiích ostrova (nad 1.800 m/nm). Smerem na kanárské ostrovy se posunuje velmi chladný vzduch. 

Meteoslužba AEMET předpovídá ve čtvrtek sněžení na Gran Canaria, napadnout ve vyšších polohách ostrova by měly až 3 centimetry sněhu, vyhlásila tedy "žluté" nebezpečí. Pro provincii Santa Cruz de Tenerife pak oranžové nebezpečí před deštěm. 

Na vrcholcích Gran Canaria má ve čtvrtek sněžit, je předpoklad, že policie bude uzavírat některé silnice. Ve zbylých částech ostrova je vyhlášeno "nebezpečí" kvůli silným dešťům, které dorazí podle poslední předpovědi na Gran Canaria ve čtvrtek před polednem (model). Postiženy deštěm a silnou bouřkou mají být dále všechny západní ostrovy (La Palma, El Hierro, la Gomera a Tenerife), východních ostrovů - Fuerteventura a Lanzarote, se aktuální atlantická fronta nedotkne. 

Kanárská vláda situaci trvale vyhodnocuje a doporučuje obyvatelů postižených oblastí, aby sledovali pravidelně hlášení a předpovědí. 

 

http://www.eltiempo.es/canarias/lluvia/

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist