Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prezident Rivero vyzval k větší samostatnosti

30. 7. 2012

Prezident Kanárských ostrovů a současně předseda Kanárské koalice (Coalición Canaria), Paulino Rivero, řekl na slavnostním zahájení třetího kongresu strany na Tenerifě, že ostrovy potřebují před novým krizovým historickým obdobím"novou vlnu zdravého nacionalismu a více sebevědomí". paulino-rivero.jpg


Centrální vláda v Madridu je prý nemotorná, slepá a hluchá ve vztahu k problémům ostrovů a podle Rivera je čas opustit centrální vládu, která není citlivá k řešení problémů kanárských ostrovů.

"Pokud neřeší (centrální vláda) problémy území, vzdáleného 2000 km, může to být problém celého státu" řekl Rivero.

 

Regionální prezident vyzval k "tvrdému boji proti Madridu za spravedlivé financování". Uvedl, že je ve financování ostrovů odchylka ve výši 800 milionů eur ve srovnání s celostátním průměrem.

Je nutná „větší nacionalistická síla pro úsilí na získání větší nezávislosti na Madridu“. Kanárské ostrovy podle prezidenta nemohou záviset na rozhodnutích, které se přijímají „tam“. Současně řekl, že kanárské ostrovy mají schopnost převzít pravomoc nad správou letišť a přístavů, pobřeží a zahraničního obchodu. 

Za tímto účelem budou ostrovy podle Rivera potřebovat výkonnou sílu jako je Coalición Canaria. Klíčovou roli v celém procesu pak prezident předurčuje Tenerifě.

Na závěr prezident uvedl, že ani krize nemůže dát zapomenout na poslední čtvrtstoletí, které bylo "nejkrásnější" pro Kanárské ostrovy z hlediska sociálního a ekonomického rozvoje. Připomněl však, že právě instrumentální decentralizace španělského státu byla tím hlavním prvkem rozvoje a skutečným přínosem pro Kanárské ostrovy. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist