Jdi na obsah Jdi na menu
 


Při likvidaci ropných produktů přeje počasí

28. 4. 2015

salvamento.jpg

Podle ministerstva životního prostředí je na místě potopení ruské rybářské lodě jen jeden olejový flek. Jedná se o lokalitu asi 24 kilometrů jižně od pobřeží Gran Canaria. Z potopené lodě, podle zjištění ponorky, vytéká asi 5-10 litrů paliva za hodinu. 

Naštěstí panují dobré povětrnostní podmínky, které umožňují sbírat ropné látky z hladiny. Situaci neustále na místě monitorují lodě pobřežní hlídky a vrtulníky armády a pobřežních sil. Původní informace o ropných skvrnách u pobřeží Tenerife a La Gomera se nepotvrdily. Nejsou ani zprávy o dalších ropných znečištěních pobřeží Gran Canaria. Zdá se tedy, že částečné znečištění na některých úsecích jihozápadního pobřeží Gran Canria nebylo způsobeno palivem, vytékajícím z ruské lodě, ale jinou, zřejmě proplouvající lodí. 

Inženýři nadále pracují na variantách zamezení vytékání paliva z ruské rybářské lodě, norská společnost Otech předložila plán na zajištění otvorů a poškození v tancích potopené lodě. Potřebný materiál a vybavení je již na Gran Canaria, očekává se, že práce budou zahájeny co nejdříve. 

Žádné turistické pláže nebyly a nejsou ohroženy souvislou plochou ropných produktů, jedná se pouze o lokální ložiska, ujišťuje ministerstvo. Přesto prokuratura již zahájila kroky ke zjištění viníků tohoto stavu. 

Kanárská vláda poptává dobrovolníky pro práce na odstranění ropných látek z pobřeží zátoky Veneguera a Tasarte. 

FOTO ze záchraných prací na pobřeží Veneguera. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist