Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přísnější kontroly příručních zavazadel na letištích

1. 3. 2015

letiste-kontrola.jpg

Žehličky a fén, fotoaparáty a hračky, baterie, laptopy, tablety, to vše bude od dnešního dne předmětem zvláštní inspekce v příručním zavazadle cestujících. Vstupuje totiž v platnost nový evropský předpis, který sleduje za cíl posílení bezpečnosti v leteckém provozu.

Cestující v letecké dopravě budou muset od dnešního dne podstoupit další kontrolu, týkající se příručního zavazadla. Podle evropské normy 2015/187, nařídila španělská AENA, spravující všechna španělská letiště, zpřísnění kontrol příručních zavazadel s cílem kontroly výbušnin. AENA předpokládá zvýšené náklady, vyvolané tímto opatřením, ve výši cca 17 milionů euro. 

Evropské nařízení vychází z informací, které ukazují, že mezinárodní teroristé vyvíjejí nové způsoby, jak schovávat výbušná zařízení v příručních zavazadlech a Evropská komise se proto rozhodla, že posílí kontroly.

Cílem je zmírnit hrozby skrytých improvizovaných zařízení v příručním zavazadle. Nařízení uvádí, že by se měla zejména kontrolovat zavazadla obsahující notebooky a další elektronické přístroje.

AENA nepředpokládá výrazné zpomalení odbavení cestujících. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist