Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průlomové rozhodnutí soudu proti ANFI, platnost smluv může být zpochybněna

7. 3. 2015

anfi.jpg

Nejvyšší španělský soud dospěl k rozhodnutí, které bude zřejmě průlomové ve věci tzv. 'timesharingu'

Tribunál Nejvyššího soudu ve Španělsku nedávno rozhodl v řízení proti skupině ANFI tak, že uzavíráním smluv na doživotí porušila zákon z roku 1998. Ten jí ukládá uzavírat od roku platnosti zákona timesharingové smlouvy na dobu od 3 do 50 let.

I když soud rozhodl v jednom konkrétním případu norské občanky, žalující skupinu ANFI, dá se předpokládat, že stejně neplatné, jako v tomto individuálním případě, budou všechny smlouvy, které skupina ANFI a další poskytovatelé timesharingu uzavřeli po roce 1998. Samozřejmě za předpokladu, že jsou uzavřeny tzv. na doživotní dobu. 

V případě skupiny ANFI by se případná neplatnost smluv s klienty údajně měla týkat 5 ze 7 jejích hotelů. 

Na vině celé situace je tak trochu sama skupina Grupo Anfi, vlastněná grankanárským podnikatelem Santiago Santana Cazorla a dědici norského podnikatele Bjorn Lynga, když odmítla zaplatit klientce asi 350.000 norských korun a nebo ekvivalent v eurech, cca 40.000 euro. Klientka se po smrti svého manžela, kdy se změnila její ekonomická situace, dožadovala u skupiny ANFI ukončení smlouv. Teprve po negativním stanovisku ANFI podala žalobu k soudu a dožadovala se prohlášení neplatnosti smluv s doživotní platností, uzavřených v prosinci 2000 a březnu 2001 se společností Anfi Sales a to z toho důvodu, že byly v rozporu s ustanovením zákona Ley 42/1998. Ten stanovuje, že timesharingové smlouvy musí mít omezenou platnost od 3 do 50 let. 

Timesharing je (nejen) na kanárských ostrovech velmi populární formou "spoluvlastnictví" a využívají ho pro svou dovolenou tisíce lidí z celého světa. ANFI je sice na kanárech jasná "Timesharová" jednička (psali jsme ZDE), ale nalezneme na ostrově i další podobné hotely, například Palm Oasis v Maspalomas. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist