Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radnice v Las Palmas přepisuje španělské dějiny, radní vyvěsili vlajku na podporu transsexuálů

27. 6. 2015

radnice-vlajka-transsexualu.jpg

Las Palmas de Gran Canaria, jako první město ve Španělsku, vztyčilo na stožár staré radnice ve čtvrti Vegueta v pátek vlajku na podporu transsexuálů a jejich požadavků. Tato akce je součástí Pride týdne hnutí LGBT, které probíhá od 18.června v hlavním městě kanárských ostrovů. Slavnostního ceremoniálu vztyčení vlajky na budovu radnice, což je bezesporu nejen první podobný počin v dějinách Španělska, ale dost možná na celém světě,  se zúčastnili všichni radní, zvolení ve volbách 24.5.2015.

Při slavnostním aktu vystoupil nově zvolený starosta města Las Palmas, Augusto Hidalgo. Zdůraznil, že tento symbolický krok je velmi důležitý v době, kdy na mnoha prestižních psychiatrických fórech se vysluvují veřejně názory, že homosexualita je duševní nemoc. Krok radnice je na podporu práv homusexuálů a zviditelnění boje za jejich práva. Starosta se vyslovil pro větší podporu zejména nyní, kdy se v ulicích Las Palmas, v souvislosti s týdnem LGBT, objevily nápisy hanící menšinové sexuální skupiny spolu s nacistickými znaky (informovali jsme v bleskových zprávách).  

Vyvěšení vlajky LGBT podpořil i prezident gayů, lesbiček a ostatních komunit s menšinovým sexuálním zaměřením, hnutí GAMÁ, Pablo Almodóvar. Uvedl, že vítá veřejnou podporu a odpor proti útlaku a nepřátelství. Zdůraznil, že zejména transsexuálům není garantován ""život na stejné úrovni" jako většinové populaci.

Kroky radnice v Las Palmas následovalo i druhé nějvětší město na ostrově Gran Canaria, Telde. Nově zvolení zastupitelé přišli na balkon radnice a pověsili vlajku LGBT přes zábradlí.

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist