Jdi na obsah Jdi na menu
 


Repsol couvá z těžby nebo jen mění taktiku?

24. 7. 2014

 repsol-vrty.jpg

Nadnárodní ropná společnost Repsol je v posledních týdnech ve středu zájmu nejen médií či ekologických aktivistů, ale i obyvatel kanárských ostrovů. Důvodem jsou na konec tohoto roku oznámené zkušební vrty v moři mezi východními ostrovy Lanzarote a Fuerteventura a africkou pevninou. Kanárská vláda, přes odpor madridské vlády, dokonce oznámila záměr vypsat referendum k těžbě, která podle mínění canarios ohrožuje ekonomiku ostrovů, která je postavena na turistickém ruchu. 

V oblasti již podmořské zkušební vrty provádělo Maroko, resp. společnost Caim Energy, ale bez úspěchu, nalezené zdroje těžkého oleje jsou komerčně nevyužitelné. Zdroje blízké vedení společnosti Repsol nyní naznačují, že Repsol mění strategii a na místo několika zkušebních vrtů plánuje jenom jeden. A podle výsledku, tedy podle úspěšnosti tohoto vrtu, se bude rozhodovat dál.

Španělská nadnárodní společnost tak, zdá se, vsází vše na jednu kartu a v případě, že první z průzkumů bude negativní, s největší pravděpodobností opustí oblast a nebude ani provádět druhý pokus.  Za vším může být nejen ekonomický faktor, ale také negativní popularita. Odpor veřejnosti, ekologických sdružení i jednotlivých aktivistů je trvale cílem pozornosti médií.

Repsol plánuje provést zkušební vrt v místě, kde se o zjištění zásob ropy pokoušel již v roce 1968, tehdy ale nebyly technické prostředky na takové úrovni, aby umožnily vrty do hloubky přes 3 kilometry pod hladinou. Nyní se předpokládá průzkum až do hloubky 5-6 kilometrů. Repsol oznámil, že ho zkušební vrty a celkový průzkum oblasti bude stát 260 milionů euro. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist