Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řešení migrační krize na kanárských ostrovech se blíží, vláda věří v obnovení repatriačních dohod s Marokem a Mauretánií

10. 9. 2020

imigranti-arguineguin-10-09-20.jpeg

Řešení složité imigrační situace na Kanárských ostrovech je podle delegáta španělské vlády, Anselmo Pestana, závislé od obnovení repatriačních dohod s Marokem a Mauretánií. 

Vládní delegát na Kanárských ostrovech potvrzuje, že tzv. "efecto llamada", jev, kdy je velký zájem o migraci do Španělska (nejen) "kanárskou cestou", je způsoben nevracením migrantů do zemí, ze kterých přicházejí. Jen za poslední týden dorazilo na kanárské ostrovy, především na Gran Canaria, více než 600 ilegálních imigrantů, od začátku roku již více než 5 tisíc. 

Anselmo Pestana doufá, že v blízké budoucnosti budou znovu aktivovány dohody o repatriaci s Marokem a Mauretánií, jejich dočasné přerušení bylo zaviněno koronavirovou krizí, vyhlášením výjimečných stavů ve Španělsku i Maroku a Mauretánii a následným uzavřením hranic. Nemožnost vracet imigranty zpět do zemí původu pak způsobila tento nebývalý zájem o imigraci, kdy migranti doufali a doufají, že než se znovu obnoví repatriační systém, budou přesunuti na španělskou pevninu a tím zvýší své šance na setrvání v Evropě. 

„Imigrace je přirozený jev, lidé chtějí opustit Afriku a hledají lepší svět na evropském území", uvedl Pestana. Pandemie způsobená COVID-19 si vynutila uzavření španělských hranic se zeměmi, jako je Mauritánie a Maroko a blokovala dohody o repatriaci. „Bylo by velmi důležité, abychom v blízké budoucnosti mohli vracet imigranty s potvrzením o negativním PCR testu, aby země návratu měly jistotu, že se nevrací nemocní", uvedl Pestana. 

Současně podpořil slova španělského ministra vnitra Fernanda Grande-Marlasky a ujistil, že přesuny migrantů na španělský poloostrov, jak žádali mnozí kanárští politici, by mohly dále zvýšit zájem migrantů. Zatím jsou do Španělska předávány pouze ohrožené osoby, ženy s dětmi nebo lidé, kteří mohli požádat o azyl, ostatní zůstávají na Kanárských ostrovech. Veřejnost velmi kritizuje skutečnost, že španělská vláda migranty rozmisťuje dočasně v turistických ubytovacích zařízeních.  

Na otázku, kdy bude demontován tábor na molu v přístavu Arguineguín na jihu Gran Canaria, Pestana objasnil, že tento dok je základnou Salvamento marítimo (španělská námořní záchranná služba) a je rozhodující pro prvních 72 hodin pobytu imigrantů, během nichž musí být lidé identifikováni, musí být zajištěny jejich otisky prstů a samozřejmě i zdravotní kontrola včetně PCR testů, aby bylo jasné, v jakém zdravotním stavu dorazili na Kanárské ostrovy. „Migrantům bude toto molo i nadále sloužit, ale doufejme, že ne v takovém rozsahu, jaký vidíme nyní“, dodal Pestana.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist