Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řetězec RIU chce žalovat grankanárskou vládu

28. 7. 2013

riu-model.jpg

Kauza hotelu RIU OASIS je našim čtenářům jistě známá. Tomu, kdo se nechce zdržovat a využít třeba funkci vyhledávání na titulní straně našeho webu (stačí zadat heslo Riu Oasis), ve stručnosti připomeneme, že nadnárodní hotelový řetězec RIU požádal v roce 2011 o povolení demolice hotelu OASIS ve stejnojmené lokalitě Maspalomas, ale nebylo mu vyhověno, protože grankanárská vláda prohlásila celé území Oasis kulturně historickou památkou a vyhradila si právo rozhodovat o všech stavebních aktivitách. 

Celá záležitost vrcholila na letos jaře, kdy RIU nejprve hotel uzavřelo, aby ho následně po rozhodnutí vlády opět otevřelo. od té doby vše (zdánlivě) utichlo. 

Společnost Riu nyní dělá zřejmě vše proto, aby opět plnila novinové titulky. Jak jinak chápat její ohlášení, že bude po grankanárské vládě vymáhat škodu ve výši 35 milionů euro. Tuto částku řetězec Riu vyčíslil jako sumu ztrát příjmů, které nastaly poté, co nemohl být vystavěn nový pětihvězdičkový hotel.

35 milionů euro je obrovská částka a zřejmě by, pokud by vláda vyhověla, znamenala hlubokou díru v ostrovním rozpočtu. Vláda se ve sporu dvou hotelových skupin (Lopesan a Riu) přiklonila obrazně na stranu jedné z nich (Lopesan), když částečně vyhověla stížnosti Lopesan na demolici a novou výstavbu hotelu RIU. 

 Věc nyní budou řešit právníci, ale zdravý rozum velí, že RIU se pouští na velice tenký led. Hotel OASIS uzavřela společnost RIU o své vůli v době, kdy ještě neměla platné stavební povolení a učinila tak na svůj risk. Navíc hotel po vyhlášení celé zóny rezervací opět otevřela, aniž musela propouštět zaměstnance či hotel by doznal nějaké újmy.

Hotel je nyní provozován v nižší kategorii, tedy 4 hvězdičky, ale jako all inclisive. 


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist