Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ropa se u kanárů těžit nebude, Repsol hlásí neúspěch

16. 1. 2015

repsol-nenasel-ropu.jpg

Analýza vzorků, odebraných v průzkumu s názvem "Sandia", potvrzuje existenci plynu, ale ne v objemu a dostatečné kvalitě pro budoucí těžbu. Taková je zpráva ropné státní společnosti REPSOL, která oznámila konec průzkumných vrtů u východních břehů kanárských ostrovů. 

S největší pravděpodobností tak končí "akce", která vyvolala velkou nevoli mezi kanárským obyvatelstvem a ostrý střet mezi madridskou vládou a vládou autonomní oblasti. Kanárské vláda dokonce vyhlásila referendum k otázce těžby ropy u kanárských břehů, Madrid však dosáhl zrušení referenda u španělského Ústavního soudu. 

Průzkumné vrty započaly 18.listopadu loňského roku asi 60 kilometrů východně od břehů ostrovů Lanzarote a Fuerteventura. Speciální vrtná loď Rowan Renaissance provedla vrty až do celkové hloubky 3.093 metrů, z toho 882 metrů je hloubka moře, 2.211 metrů šly vrty pod mořské dno. 

Ačkoliv společnost Repsol tvrdila, že vrty jsou z hlediska ekologické bezpečnosti dobře zajištěny, nejen ekologičtí aktivisté demonstrovaly proti těžbě v řadě kanárských měst. Aktivisté Greenpeace se dokonce snažili těžbu monitorovat přímo na moři, zabránila jim v tom však španělská armáda (informovali jsme například ZDE). 

Během příštího týdne, bude provedeno zajištění oblasti vrtů a jejich utěsnění. Vše podle mluvčího společnosti Repsol probíhá za dodržování nejpřísnějších bezpečnostních protokolů. V komuniké Repsolu se uvádí, že v rámci výzkumného projektu pracovalo asi 750 odborníků z více než 50 firem a byly uplatněny nejvyšší standardy bezpečnosti a péče o životní prostředí.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist