Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruský zákaz dovozu může pomoci kanárským zemědělcům

20. 8. 2014

rajcata-trideni.jpg 

Zákaz dovozu, který uvalilo Ruska na zemědělské produkty z Evropské Unie, není škodlivý pro Kanárské ostrovy, ba naopak, nastalá situace by mohla by být dokonce výhodnější pro zájmy zemědělců na kanárských ostrovech. Alespoň takový je názor prezidenta asociace zemědělců ASAJA v Las Palmas, Roberto Goiriz.

Klíčovým faktorem bude postup Maroka, které je velkým konkurentem kanárských ostrovů na evropských trzích. Ruské veto se týká rajčat i okurek, ale hlavní exportní sezóna začíná na kanárských ostrovech až v měsíci říjmu. Do té doby ruský postup nebude mít žádný vliv. Od listopadu může ruský zákaz paradoxně kanárským zemědělcům prospět, a to díky dominovému efektu. Maroko totiž prodává většinu své produkce v Evropě a silně konkuruje kanárským farmářům. Pokud však sankce do listopadu vydrží, dá se předpokládat, že Maroko přesměruje většinu své zimní produkce na ruský trh a uvolní svou pozici v Evropě.

"Maroko by mohlo odklonit většinu své produkce do Ruska, a to by byla úleva pro zemědělskou výrobu kanárských ostrovů, protože by kanárští exportéři nenaráželi na dumpingové ceny a další nekalé praktiky marockých exportérů", říká prezident ASAJA.  Kanárští producenti také očekávají, že by mohli prodávat své výrobky v Evropě za více optimální ceny. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist