Jdi na obsah Jdi na menu
 


Salto del Garrote, dávné umění kanárských pastevců

19. 2. 2015

salto-del-pastor.jpg

Salto del Pastor, nebo také Salto del Garrote, neboli umění kanárských pastevců, děděné z generace na generaci, pohybovat se po horách a údolích pomocí dlouhé tyče, ožije koncem března, opět jako každý rok, tentokrát na setkání v La Aldea (San Nicolás de Tolentino) na západě Gran Canaria (WEB organizátorů). 

Horské vesnice vymírají, obdělávaných ploch ubývá, mladí se stěhují do měst, ale jedna profese si stále drží vysokou popularitu. Je to pastevectví a umění pohybovat se v nepřístupných končinách pomocí někdy až čtyřmetrové tyče. Nahoru, dolů, odvážnými skoky či neuvěřitelným šplhem ve stylu tyčkaře Bubky. Až je s podivem, že dosud žádný mistr světa v této atletické disciplíně nevzešel z kanárských ostrovů. 

Ten, kdo by se chtěl s uměním ovládat "garrote" nebo-li tyč s kovovým bodcem, seznámit podrobněji, musí buď vážit o víkendu 20. -  22.3.2015 cestu do La Aldea na jihozápadě Gran Canaria a nebo se spokojit s několika minutami na youtube. Videa jsou dost názorná, není ani třeba nějak zvláštních znalostí španělštiny :-) a stojí opravdu za to.  

 

 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist