Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sílí kritika připravovaného turistického zákona

26. 1. 2013

p9144061_resize.jpg

Coalición Canaria chce v kanárském parlamentu navrhnout zásadní změny nově připravovaného zákona o turistice.

Parlament má na stole již od loňského dubna  nový zákon, který by měl nahradit poměrně zastaralou normu z roku 1995, která prošla jednou kosmetickou novelizací v roce 1999. 

Podle kritiků a to nejen z řad poslanců, ale i odborné veřejnosti, však navrhovaný zákon nepřináší nic nového, pouze konzervuje nynější status quo a posiluje zbytečnou centralizaci v rozhodovacích procesech. 

Coalición Canaria chce například navrhnout, aby byl prolomen zákaz výstavby nových hotelů, které nejsou v kategorii pěti hvězdiček. Nacionallisté správně argumentují, že díky tomuto zákazu se kanárské ostrovy stávají destinací jedné skupiny turistů, která utrácí za den více než 100 euro na osobu. Takových turistů je však obecně jen omezená skupina a je statsticky prokázané, že nepříliš často jezdí do stejných destinací. 

Současně  Coalición Canaria požaduje, aby nový zákon nejen povolil výstavby minimálně čtyřhvězdičkových hotelů, ale aby dal také více rozhodovacích pravomocí do rukou vlád jednotlivých ostrovů. K tomuto požadavku se postupně připojil i viceprezident Fuerteventura Blas Acosta, nebo  ministr vlády Gran Canaria pro turistiku, Melchor Camón, který doslova uvedl, že Gran Canaria je zákonem poškozena nejvíce. 

Pro Lanzarote je zase, podle slov ministra pro turistiku Carmen Steinert, podstatná regulace výstavby měst a domů, nikoliv hotelů. 

Všechny ostrovní vlády pak jednomyslně žádají kanárskou vládu, aby zákonem legalizovala ty ubytovací kapacity, které splňují požadované standardy a kvalitu.  Legalizaci načerno postavených kapacit se však vláda dlouhodobě brání. 

Dalším problém k řešení, pro který shánějí nacionalisté podporu v parlamentu, je nepřehlednost a roztříštěnost právních norem v turistickém sektoru. Poslanci vládě vyčítají, že přijímá nové zákony aniž by se rušily ty předchozí. 

Opoziční  Coalición Canaria pro své požadavky shání podporu i mimo parlamentní půdu, spíše u jednotlivých ostrovních vlád a podnikatelů.  

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist