Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slevy pro dopravu rezidentů se změnami

22. 1. 2013

 iberia.jpg

Každý rezident, tedy občan trvale bydlící na jednom z kanárských ostrovů, má z rozhodnutí vlády již několik let 50% slevu na letenku mezi jednotlivými ostrovy či v letech nebo trajektech na kontinent. 

Podpora však byla velmi často zneužívána a mnozí si kupovali s 50% slevou letenky do první třídy. Ač se to zdá nepochopitelné, trvalo několik let a bylo utraceno mnoho peněz z kapes jiných daňových poplatníků, než kanárská vláda zajistila nápravu tohoto stavu.

Nejprve  v polovině loňského roku přišlo administrativní opatření, mající za cíl omezit zneužívání podpory jako takové. Pro poskytnutí podpory již nestačil identifikační průkaz občana nebo průkaz rezidenta (pro cizince), ale bylo nutné si zajít na úřad, vystát frontu, zaplatit správní poplatek a získat potvrzení o bydlišti. Toto potvrzení pak bylo a je nutné předložit při nákupu letenky či lístku na trajekt a před nástupem do letadla či lodě. 

Nyní přichází konečně i finanční omezení slev. Maximální výše slevy pro jednu cestu bude nyní již jen 60 euro. Bude-li tedy stát lístek 120 euro, bude podpora 50%ní. V případě dražšího nákupu bude procentuální výše podpory adekvátně klesat a cestující rezident si připlatí. 

Úsporná opatření vlády, která důrazně kontroluje výše příspěvků nárokovaných dopravci, se promítají již do reálného života. Není to ani týden, co média řešila případ, kdy spoelčnost Iberia odmíta vzít v Madridu na let do Las Palmas chlapce, který měl jen kopii potvrzení o bydlišti se zdůvodněním, že musí mít originál. Naštěstí společnost Air Europa se spojila s policií na ostrově, doklad si vyžádala a chlapce přepravila. 

.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist