Jdi na obsah Jdi na menu
 


Socha Svatého Bartoloměje spadla při vynášení z kostela, tradiční procesí v Tunte se nekonalo

25. 8. 2017

san-bartolome.jpg 

Obyvatelé města Tunte nemohli po mnoha desítkách let poprvé slavit procesí na počest svého patrona, svatého Bartoloměje, protože při vynášení sochy z místního kostela došlo nečekaně k jeho pádu a zranění faráře a jednoho účastníka.

Při přenášení světce přes poslední schod z kostela nezabránili účastníci procesí, kteří zajišťovali trůn, na kterém byla nesena socha světce, jeho nešťastnému pádu, při kterém došlo k poškození sochy. Při pádu sochy na zem se odlomil nůž a dva prsty.

Podle sdělení mluvčího radnice San Bartolomé de Tirajana se vše odehrálo velmi rychle při finální fázi mše, kterou pastor Armando Ladeiro sloužil i přes velmi vysoké teploty, které dosahovaly až 38 stupňů Celsia. Při pádu sochy světce a zranění kněze došlo k velikému zmatku, umocněnému krví zraněného pastora, která potřísnila jeho bílý plášť. Zraněným byla poskytnuta neprodleně nezbytná péče a byli převezeni do nejbližšího zdravotnického střediska. 

Z popudu starosty San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Péreze a dalších členů organizačního výboru oslav bylo z důvodu bezpečnosti obyvatel rozhodnuto o ukončení procesí. Tento krok byl učiněn také z důvodu nezbytné kontroly sochy světce.

Oslavy se tak završily přímo před kostelem za hudby skupiny La Isleña. Poté následovalo rozdělení asi 500 porcí výborného sancocho canario z ryby cherne, s tradičními kanárskými brambory vařenými ve slupce, samozřejmě s kanárskou omáčkou, salátem a batátou. Na závěr oslav, v průběhu tradiční lidové veselice na přivolání deště, se k přítomným již připojil ošetřený pastor Armando Ladeiro.

armando-ladeiro-bartolome-marco-aurelio_ediima20170824_0676_19.jpg

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist