Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soumrak nad rajčatovými plantážemi

29. 11. 2013

 

095_resize.jpg

Bývaly doby, kdy rajčata z Gran Canaria kupovali spotřebitelé na britských ostrovech, v Německu či dokonce ve střední Evropě. Tento čas však odvál vítr ekonomické krize a sporů o kvóty pro nečleny EU.

 

Za posledních deset let se zmenšily plochy rajčatových plantáží na Gran Canaria o 75%. Jestli v roce 2003 sklízeli zemědělci rajčata z 3.000 hektarů, letos to bylo již jen z 720 hektarů. 

Krize donutila družstva La Orilla, Lupema, San Rafael de Vecindario a Valerón ukončit činnost, o práci přišly stovky lidí. 

Situaci grankanárských pěstitelů rajčat komplikuje export z Maroka, které nedodržuje určené exportní kvóty. Spory se řeší v Madridu i v Bruselu a předmětem jsou vyjma překračování exportních kvót i dumpingové ceny producentů z Maroka. 

Jen za poslední 3 roky vyvezlo Maroko do zemí EU o 120 tisíc tun rajčat více, než bylo ujednáno. Neřešení této situace přivádí grankanárské pěstitele na hranici holé existence a proto požadují po Madridu a Bruselu rychlé řešení. Pro byrokraty z Evropské unie jsou však kanárské ostrovy příliš daleko, bohužel.  


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist