Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělsko má nového krále, Felipe VI. složil přísahu

19. 6. 2014

 felipe-vi.jpg

Po 39 letech vlády Juana Carlose I. převzal ve Španělsku vládu jeho syn, Felipe VI. a stal se novým králem. Nový monarcha byl vyhlášen ve strohém avšak slavnostním aktu ve španělském kongresu.. Nový král bude čelit výzvám důležité politické, ekonomické a sociální povahy. 

Král Felipe VI. ve svém prvním projevu v Cortes General přítomné ujistil, že bude ctít svou přísahu na ústavu a jako hlava státu bude "spravedlivé a ochotně naslouchat všem a řídit stát tak, aby vždy hájil veřejný zájem".

Nový španělský monarcha také zdůraznil, že království si musí stále získávat ocenění, respekt a důvěru občanů a on svým poctivým a transparentním jednáním se bude snažit konat jako morální autorita, aby ctil důstojnost instituce, aby si zachovala svou prestiž.

Ve svém projevu vyjádřil solidaritu s těmi, kteří byli "raněni ve své důstojnosti" hospodářskou krizí, a zdůraznil, že cítí "morální povinnost" pracovat, aby tuto situaci zvrátil

Felilpe VI. věnoval i slova památky k uctění obětí terorismu, které "přišly o život nebo trpěly" za svobodu všech.

Nový král také prohlásil, že "věří v jednotu Španělska", že "koruna je symbol "a poukázal na to, že tento postoj není jednotný.

Dále vyzval k dohodě mezi politickými silami v záležitostech "obecného zájmu" a vyzval, aby se soustředily na společné budování obnovy Španělska ve jmému jeho budoucnosti.

Po složení přísahy projíždí nový král v otevřeném voze Madridem směrem k Palacio Real de Madrid a přijímá ovace občanů. 

Slavnostní ceremoniál byl ukončen v královském paláci, kde nový královský pár i s dětmi poděkoval z balkonu přihlížejícím občanům. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist