Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělsko si v sobotu sundá roušky. Zatím jen ve venkovních prostorách.

25. 6. 2021

rouska.jpg

Španělská vláda ve čtvrtek schválila změnu článku 6 zákona 2/2021 ze dne 29. března 2021. Královský dekret byl dnes vydán ve věstníku (BOE, ke stažení ZDE). Změny zavedené tímto královským dekretem ruší zejména povinné používání roušek na veřejných komunikacích a ve venkovních prostorech. Dekret vstupuje v platnost následující den po zveřejnění, tedy povinnost nosit roušky končí v pátek dne 25.6.2021 ve 23:59:59.   

Povinné používání roušky "venku" je však pro osoby starší 6 let zachováno, pokud dojde ke shromáždění lidí a nelze dodržet minimální vzdálenost 1,5 metru, s výjimkou spolubydlících osob. Povinnost nosit roušku zůstala zachována ve veřejné dopravě včetně nástupiště a prostor nádraží. Používání roušky cestujícími na lodích a trajektech již není povinné, pokud se pohybují ve vnějších prostorech lodi a je možné dodržet bezpečnou vzdálenost 1,5 metru. Stejně není nutné mít roušku při velkých venkovních akcích (sportovních, kulturních), pokud se dodrží bezpečná vzdálenost a sedí se. Porušení těchto pravidel bude pokutováno částkou až 100 eur. Úřady doporučují lidem, aby měli stále roušku "při ruce" a ihned si ji nasadili pokud dojde ke kontaktu na menší vzdálenost než je 1,5 metru.

Změnu zákona umožnila lepšící se epidemiologická situace a postup v očkování. Španělsko výrazně zrychlilo vakcinaci, denně se očkuje až 700 tisíc lidí. Cílem je proočkovat do konce července 70% populace. Podle vyjádření hlavního epidemiologa je reálné, že povinnost nosit roušky i ve vnitřních veřejných prostorách skončí koncem července. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist