Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sparta porazila po soustředěném výkonu Celtic a je na turnaji v Maspalomas druhá

14. 1. 2015

p1139044_resize.jpg

Proti nedělní prohře s PSV Endhoven, kdy do zápasu letenští nastoupili skoro "z letadla", již byla včera vidět změna. Sparťanští fotbalisté působili klidným, kompaktním dojmem a ve svém druhém utkání na Gran Canaria 45-násobného skotského mistra Celtic Glasgow porazili 3:2.

p1139030_resize.jpg

V celkovém pořadí tak sparťané obsadili na tradičním turnaji v Maspalomas druhé místo za vítězným PSV Eindhoven, se kterým prohráli 2-5. Třetí Celtic nezískal ani bod a po prohrách s PSV 0-1 a Spartou 2-3 odjíždí domů hodně zklamán. Skotové si před turnajem věřili na vítězství. 

p1139047_resize.jpg

Sparta nastoupila v brance se Štechem, který se hned v úvodu, a následně skoro v celém prvním poločase, příliš nevyznamenal. Působil nervózně, což ale na druhou stranu se dalo po rychlé brance z první minuty, kdy letenská obrana neuhlídala Griffithse, ani čemu divit. Možná mohlo být vše jinak, kdyby Štěch nezaváhal a proti skotskému pronikajícímu útočníkovi dříve vyběhl. Ono z tribuny se to však hodnotí vždy velice "dobře". Na kdyby se však nehraje a tak Sparta prohrávala hned z úvodu 0-1. 

Zatímco Štěcha trápily tribuny posměšným hééj při každém výkopu, obrana i bez Kováče až na první minutu působila kompaktně a sehraně. Holek s Brebcem si vyhověli a dařilo se jim vyplnit i "díry", které za sebou nechával defenzivní záložník. 

p1139054_resize.jpg

Od desáté minuty však sparťané převzali iniciativu, začali hrát svou hru a Celtic se k údivu přihlížejících přizpůsobil. Sparta rychlými přihrávkami, vysokým presingem a zejmémna dobrým pohybem bez míče Celtic přehrávala a šance tak logicky musely přijít. Prorazit "autobus" Skotů před vápnem však nebylo jednoduché. Nakonec čekání nevydržel Matějovský a výstavní polovysokou střelou na záčátku 24.minuty zpoza vápna vyrovnal. 

p1139052_resize.jpg

Sparta se po vstřelené brance nezatáhla a pokračovala v aktivní hře. Útočné snahy opět výrazně posilovali krajní beci, zvláště Kadeřábek. Postupně se probudili i Přikryl s Marečkem, dobře doplňovali Matějovského a záloha šlapala až do přestávky na plné obrátky. Dařilo se i Krejčímu, který využil zaváhání obrany a z brejku zvýšil na 2-1. Nezklamal ani Dočkal, autor penalty na 3-1 za ruku ve skotském vápně. Zapomenout nemohu ani na Konatého, který naběhal snad nejvíc ze všech. Poctivě se vracel až k velkému vápnu a střídavě vypomáhal na prvé či levé obraně. Aktivně se nabízel, dobře sklepával míče a velkým akčním rádiusem dělal obraně Celticu velké problémy.

p1139056_resize.jpg

Do druhé půle nastoupila jedna z nových posil Sparty, rodák z New Yorku Picault, který střídal Krejčího a opět hbitým projevem dělal starosti zadákům Celtiku. Jeho úloha a role Jánoše, který střídal Konatého, však bylo ztížena snahou Skotů korigovat ve druhém poločase výsledek. Tlak skotského mistra od 60.minuty rostl, Sparta si opět vybírala čtvrthodinku "duchonepřítomna" a gól visel ve vzduchu. Nebýt několika parádních zásahů Štěcha, kterému vítr komplikoval zásahy, mohlo být vše jinak. Mladý brankář však napravil zaváhání z úvodu utkání a Spartu podržel. Náhle se však blýsklo na druhé straně, když z přímého kopu (které Sparta nacvičovala na úterním dopoledním tréninku) trefil břevno výstavní střelou Kadeřábek. Hned vzápětí z protiútoku však Celtic snížil a naplnil tak okřídlené "nedáš dostaneš". 

p1139079_resize.jpg

Ten, kdo následně čekal drtivý závěrečný nápor, který fanoušci fotbalu znají z britských ostrovů, musel být hluboce zklamán. Celtic působil jako tým, který je ubytován v hotelu s all inclusive a Sparta až na pár nervózních zaváhání mazácky závěr zápasu uhlídala. Potěšila tak nejen fanoušky, ale i trenéra Lavičku, který tým, hlavně v závěru, hlasitě povzbuzoval. Jediným stínem jinak vydařeného zápasu tak může být pro letenské střídání Matějovského ve 44.minutě. Záložník se držel zezadu za stehno a to nikdy nevěstí nic dobrého. 

p1139095_resize.jpg

Závěrečný ceremoniál pak měl díky absenci PSV hlavního interpreta v osobě Jakuba Brabce, který přebíral za klub z Letné z rukou zástupce kanárské vlády cenu za druhé místo ve 30.ročníku fotbalového turnaje v Maspalomas de Gran Canaria. PSV Eindhoven, vítěz turnaje, totiž včera odletěl a jeho nepřítomnost na slavnostním ceremoniálu byla docela nepříjemnou kaňkou na organizaci jinak kvalitního fotbalového turnaje. 

Všechny fotky ze zápasu jdou ZDE.  

Dopolední trénink 13.1.2015 TADY

Trénink z neděle 11.1.2015 ZDE

 

p1139063_resize.jpg

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist