Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spor o cestovní zákon paralyzuje miliardové investice

3. 4. 2014

fotografie0973_resize.jpg

Podnikatelé v cestovním ruchu již mají uzavřené úvěrové smlouvy za 374 milionů eur, které plánují využít na modernizaci ubytovacích kapacit na kanárských ostrovech. Kontrakty za dalších 337 milionů eur jsou ve stadiu přípravy. Uvedl to náměstek ministra cestovního ruchu kanárské vlády, Ricardo Fernández de la Puente Armas. Jedná se ale jen o část z celkové sumy 1.825 milionů euro, kterou dojednala s konsorciem španělských bank kanárská vláda. Celkem je tak rozpracováno nebo již dojednáno financování 500 modernizačních projektů.

Kromě toho kanárští podnikatelé mají také další úvěrovou linku ve výši 200 milionů euro od Evropské investiční banky, ze které již načerpali úvěry ve výši 69 milionů. 

Některé již započaté projekty však byly pozastaveny a některé ani nezačaly, vše v důsledku sporů o zákon o Cestovním ruchu. Jeho projednání u Ústavního soudu z podnětu centrální vlády způsobí zpoždění v realizaci většiny modernizačních projektů. Spor doslova paralyzuje výstavbu nových ubytovacích kapacit, neboť turistický zákon, přijatý na jaře loňského roku, nebral v úvahu zvláštnosti každého jednotllivého ostrova a paušálně zakázal výstavbu jiných než hotelů kategorie 5 hvězdiček. Zákon byl přijatý kanárským parlamentem především v rozporu se zájmy Gran Canaria, která má nedostatek moderních ubytovacích kapacit v kategorii 3 a 4 hvězdiček, tedy kapacit poskytujících cenově přijatelnější ubytování. 

Podle vyjádření poslankyně Partido Popular (PP), Aurora del Rosario, "zákon je namířen nejen proti ostrovu Gran Canaria a jeho podnikatelům, ale také proti celému souostroví, které nemůže díky obstrukcím "jednoho z ostrovů (myšleno Tenerife, pozn. redakce) naplno využít svůj potenciál. Stav, kdy je v platnosti protikanárský cestovní zákon, nevyhovuje nikomu s výjimkou toho, kdo se bojí růstu jiném ostrově." 

O problematice turistického zákona jsme informovali již například ZDE a ZDE

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist