Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stávka může ovlivnit odbavení letadel na kanárských letištích

27. 6. 2015

letiste-cestujici.jpg

Dosud se často nestávalo, aby se stávka manipulačních pracovníků, odbavujících na kanárských letištích letadla, výrazně projevila na plynulosti leteckého provozu. To vše se může od 4.7.2015 změnit. 

Odborové centrály CCOO, USO, CGT a CESHA vyhlásily od tohoto data časově neomezenou stávku. To v praxi bude znamenat, že na některém letišti po přesně určenou dobu budou zaměstnanci stávkovat. To může mít velmi silný vliv na provoz letišť zejména na ostrovech Tenerife a Gran Canaria, kde jsou počty cestujícíh nejvyšší.

Odbory již oznámily časy stávky pro letiště Tenerife - sever. Pracovníci, starající se o prohlídky, přípravu a letištní odbavení letadel budou stávkovat vždy každé pondělí až do ukončení stávky. A tak již v pondělí 6.7.2015 od 11 do 13 hodin se cestující musí připravit na případné komplikace. Stejný postup stávkující zvolí v ten samý den od 17 do 19 hodin. Následující pondělí 13.7.2015 to bude od 13 do 17 hodin. Postup se bude opakovat do splnění všech požadavků stávkujících. 

Podle stejného principu se bude stávkovat na letišti Tenerife - jih. Zde to bude ale každý pátek od 10 do 12 hodin a od 16 do 18 hodin. 

Gran Canaria se musí připravit na problémy každou středu. Letištní personál, starající se o přípravu a obsluhu letadel, nebude pracovat ve středu 8.7.2015 mezi 9 a 11 hodinou a odpoledne od 16 do 18 hodin. Stejné časy stávkující dodrží každou další středu. 

Odbory si především stěžují, že ani po 2,5 letech od zahájení jednání nedošlo k žádné dohodě se zaměstnavatelem. Zaměstnanci požadují zvýšení mezd a to zpětně od roku 2013, kdy žádají roční nárůst o 0,3%. Za rok 2014 pak žádají zvýšení o 0,5% a na letošní rok, stejně jako v roce následujícím, čekají zvýšení mezd vždy o 1%. Zaměstanavatel však nabízí jen jednorázové zvýšení od letošního roku vždy o 0,8%. 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist